latinica  ћирилица
26/03/2023 |  11:03 ⇒ 14:13 | Autor: SRNA

Savez ratnih vojnih invalida Srpske: Pripadnike 103. brigade HVO nije stigla sudska pravda

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske saopštio je da je pripadnicima zloglasne 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane, koju je juče odlikovao hrvatski predsjednik Zoran Milanović, trebalo suditi za činjenje stravičnih zločina nad srpskim narodom.
Zastave Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastave Republike SrpskeFoto: RTRS

- Da je pravde koje nema za srpski narod, pripadnicima te brigade trebalo je suditi za činjenje teških ratnih zločina, ali nije. Izgleda da ih sudska pravda nikada neće stići, ali stiće ih kad tad božija pravda - saopšteno je iz Saveza.

Iz Saveza najoštrije osuđuju okupljanje pripadnika po zlu poznate 103. brigade HVO u Derventi i ističu da je sramotno što im je predsjednik Hrvatske podijelio ordenje dan uoči obilježavanja 31 godina od stravičnog zločina nad srpskim civilima u Sijekovcu.

- Svi Srbi ma gdje se nalazili treba da osude ovaj sraman čin hrvatskog predsjednika - navode iz Saveza i dodaju da treba preduzeti sve kako se ovako nešto nikada više ne bi desilo na prostoru Republike Srpske.

Ukoliko se ovako nešto ne bi spriječilo, iz Saveza navode da će biti prinuđeni da se samoorganizuju i spriječe ovakva događanja.

- Neka se u lijepoj njihovoj okupljaju, postrojavaju, odlikuju koga god hoće, a na područje Republike Srpske nisu dobrodošli i ne treba nikada da dolaze sa ovakvim namjerama - navodi se u saopštenju Saveza.

Iz Saveza ratnih vojnih invalida podsjećaju da je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću bilo zabranjeno da u najvećem stratištu za Srbe u Јasenovcu oda počast, zapali svijeću i položi vijenac za stotite hiljada zvjerski ubijenih Srba.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je juče u Derventi obilježavanju 31 godine od osnivanja 103. brigade HVO koju je odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog.