latinica  ћирилица
26/03/2023 |  11:46 ⇒ 27/03/2023 | 08:54 | Autor: SRNA

Košarac: Prioritetno razmotriti pitanje izgradnje istočne gasne interkonekcije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac uputio je novu urgenciju prema Savjetu ministara, u kojoj je zatražio da na dnevni red naredne sjednice bude uvrštena tačka Zaključenje Međudržavnog ugovora između BiH i Republike Srbije o izgradnji gasovoda Nova istočna interkonekcija.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je naglasio da je sedma sjednica Savjeta ministara zakazana za četvrtak, 30. marta, ali da u predloženom dnevnom redu nema pomenute tačke.

- Insistiram na tome da Savjet ministara prioritetno razmotri pitanje izgradnje istočne gasne interkonekcije, budući da je riječ o kapitalnom projektu u oblasti energetike - poručio je Košarac.

On je istakao da će realizacija projekta Nova istočna interkonekcija doprinijeti povećanju bezbjednosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom, te omogućiti dugoročnu energetsku stabilnost u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

- Predugo čekamo na zeleno svjetlo Savjeta ministara. Opravdano je postaviti pitanje da li su pojedine političke strukture iz Federacije BiH, možda i po nalogu Zapada, dobile zadatak da usporavaju proces. Potpuno je neopravdano da zajednički nivo usporava razvoj Republike Srpske - naglasio je Košarac.

Ukazujući na značaj realizacije ovog projekta, Košarac je istakao da je važno obezbijediti više interkonekcija kako bi gas bio dostupan što većem broju građana i privrednih subjekata u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

- Postoji opredjeljenje da jedna četvrtina kapaciteta istočne gasne interkonekcije može biti data na raspolaganje Federaciji BiH. Nelogično je i bespotrebno blokirati ovaj projekat, posebno imajuću u vidu da Republika Srpska nikada nije ni usporavala, niti osporavala razvojne projekte Federaciji BiH - rekao je Košarac.

On je takođe naveo da će od izgradnje istočne gasne interkonekcije benefite imati svi građani i sve opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i privreda u cjelini.

- To je osnovi razlog zbog kojeg smatram da je izgradnja istočne gasne interkonekcije pitanje koje se mora naći na dnevnom redu predstojeće sjednice Savjeta ministara. Ovaj projekat će doprinijeti dugoročnom i pouzdanom snabdijevanju gasom, ali i bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine - zaključio je Košarac.