latinica  ћирилица
26/03/2023 |  13:18 | Autor: SRNA

Episkop Fotije: Ne prihvatati nehrišćanske i nepravoslavne kanone

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije pozvao je danas vjernike da ne prihvataju nehrišćanske i nepravoslavne kanone koje zapadni svijet pokušava da nametne u prosvjeti, informativnom svijetu i u sistemu vrednovanja života.
Episkop Fotije - Foto: RTRS
Episkop FotijeFoto: RTRS

Episkop Fotije je u besjedi, nakon svete liturgije u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku, rekao da sve državne institucije, pogotovo prosvjeta koja vodi brigu o mladima, ne prihvataju taj zapadni kanon koji je otuđen od porodice i pravoslavlja.

- Moramo u molitvi Bogu tražiti rješenja i suprostavljati se tendencijama da nam otmu našu imovinu, jer bez imovine, nema države -  rekao je episkop Fotije i dodao da se vodi velika bitka i za očuvanje Kosova i Metohije u kojoj srpski narod treba da bude sabran i jedinstven u molitvama.

On je naglasio da pravoslavni vjernici trebaju da budu svjedoci vjere u Isusa Hrista i svih plodova vjere koja propovijeda da je blagosloven onaj koji sluša riječ Božiju.

Napominjući da je sredina vaskršnjeg posta, episkop Fotije je rekao da će vjernici nakon posta dočekati veliki praznik Vaskrs produhovljeni i molitveno i duhovno obnovljeni.

- Zato, budimo mudri da se održimo, a to možemo moleći se i vjerujući u Boga - rekao je vladika Fotije.