latinica  ћирилица
26/03/2023 |  15:18 | Autor: SRNA

Kojić: Milanović se narugao srpskim žrtvama

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da se predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlukom da odlikuje zloglasnu 103. brigadu HVO-a narugao srpskim žrtvama.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

- Neko ko se predstavlja kao veliki Evropljanin pokazao nam je da je spreman doći u drugu državu i narugati se žrtvama - rekao je Kojić Srni.

On kaže da je minimalno što Milanović može da uradi je da se izvini porodicama žrtava i Republici Srpskoj i da prizna da je njegov čin uvreda za nas.

- Srpska je svetinja i prema njoj se mora ophoditi sa poštovanjem - dodao je Kojić.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da je skandalozna odluka Milanovića da odlikuje 103. brigadu HVO-a koja je počinila strašne zločine nad Srbima na području Dervente i Posavine, što je hrvatskom predsjedniku dobro poznato.

- Pripadnici te brigade u logorima u Derventi su na najsvirepije načine mučili i ubijali srpske civile i silovali srpske žene. Mnogi logoraši su u međuvremenu preminuli od posljedica torture, a mnogi živi su teški invalidi - naveo je Linta.

On je podsjetio da je Milanović i ranije odlikovao hrvatske generale optužene za zločine nad srpskim stanovništvom u BiH i Hrvatskoj, kao i ratne jedinice koji veličaju ustaštvo.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je juče u Derventi obilježavanju 31 godine od osnivanja 103. brigade HVO koju je odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog.