latinica  ћирилица
27/03/2023 |  06:58 ⇒ 10:45 | Autor: Agencije

Štrajk parališe Njemačku; Vozovi staju, avioni se prizemljuju

Sindikati u Njemačkoj otpočeli su generalni štrajk u saobraćaju, koji će trajati 24 sata.
Štrajk u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK) -
Štrajk u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK)

Oni zahtijevaju veće plate, a gotovo potpuno su stale regionalna željeznica, kao i letovi sa velikih aerodroma, poput onog u Frankfurtu.

Na najvećem njemačkom aerodromu u Frankfurtu otkazani su svi današnji letovi, čak 1.170, a projena je da je pogođeno 160.000 putnika.

Ne radi ni aerodrom u Hamburgu, gdje je otkazano svih 147 današnjih letova, ili avioni na njima lete bez putnika. Svi domaći letovi otkazani su i na aerodromima Lajpcig i Drezden.

Željeznički saobraćaj u brojnim dijelovima eNjmačke je potpuno prekinut. U Berlinu ne rade regionalna i prigradska željeznica.

Sindikat željezničara saopštio je da u pokrajinama Hese i Severna Rajna Vestfalija "ništa više ne radi". Iako je Zapadna Pomeranija manje pogođena štrajkom nego drugi dijelovi zemlje, regionalna željeznica je i tamo stala, a i željezničke kompanije koje ne štrajkuju, ne mogu da voze zbog štrajka željezničkih službi, prenose njemački mediji.

Na veliki štrajk upozorenja pozvali su sindikat željeznice i saobraćaja EVG i sindikat zaposlenih u javnom sektoru Ver.di.

Štrajk se održava tokom pregovora poslodavaca i sindikata zaposlenih u javnom sektoru. Sindikat Ver.di traži povećanje plate od 10,5 odsto, ali tako da najmanje povećanje bude 500 evra mesečno u bruto iznosu.

Odbijena je ponuda poslodavca da povećanje iznosi pet odsto u dva koraka, te da bude jednokratno isplaćeno po 2.500 evra.

Sindikat željezničara zahtijeva povećanje od 12,5 odsto, odnosno najmanje 650 evra mjesečno.

Pored željeznica i aerodroma, očekuje se da štrajk pogodi i druge vidove javnog prevoza, a potpunu blokadu sindikati su najavili u sedam od 16 njemačkih pokrajina.