latinica  ћирилица
27/03/2023 |  07:57 ⇒ 08:00 | Autor: SRNA

Pjongjang ispalio dva balistička projektila

Sjeverna Koreja ispalila je jutros dva balistička projektila kratkog dometa sa svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska.
Balistički projektil (Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN/ilustracija) -
Balistički projektil (Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN/ilustracija)

U saopštenju se navodi da su projektili ispaljeni iz provincije Sjeverni Hvangae u 7.47 časova po lokalnom vremenu i da su letjeli oko 370 kilometara.

Јapanska Vlada saopštila je da sve ukazuje na to da su projektili pali izvan ekskluzivne ekonomske zone Јapana.

Rakete su ispaljene u vrijeme kada američki nosač aviona "Nimic" i brodovi iz njegove borbene grupe treba da pristanu u luku kod pomorske baze južnokorejske vojske u gradu Busanu.

Јužnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će prije ulaska u luku nosač aviona učestvovati u zajedničkim manevrima kod južne obale Korejskog poluostrva.

Јužnokorejska vojska "snažno je osudila" neprestana raketna lansiranja Sjeverne Koreje i ocijenjuje ih kao teško kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i poziva na njihovo hitno obustavljanje.

Јapanska Vlada u svom saopštenju ističe da su poslali "snažan protest" Sjevernoj Koreji i navode da raketne probe ugrožavaju bezbjedost i mir Јapana, regiona i međunarodne zajednice.

Sjeverna Koreja je u proteklih nekoliko sedmica pojačala raketne probe, uključujući ispaljenja više krstarećih raketa u srijedu 29. marta.