latinica  ћирилица
27/03/2023 |  10:14 ⇒ 11:51 | Autor: RTRS

Perišić: Zapad želi Srbe rasparčane i pod kontrolom

Profesor geopolitike Srđan Perišić izjavio je da je ideal zapadne politike držati Srbe rasparčano i pod kontrolom, te ukazao da Srbi moraju da se paze da ne budu opet uvučeni u šire integracije sa drugim narodima u regionu.
Srđan Perišić - Foto: TANЈUG
Srđan PerišićFoto: TANЈUG

- Držati Srbe rasparčano je ideal zapadne politike. Vidimo da su Srbi u Srbiji, Republici Srpskoj, pa i u Crnoj Gori počeli da se objedinjavaju, stvaraju srpski svijet, i to je odmah uzbuna u Londonu i Vašingtonu, kao nastavljaču britanske geopolitke - rekao je Perišić Srni.

On je ocijenio da je stalni interes Britanaca na Balkanu da Srbi budu rasparčani ili da budu u integraciji sa nekima drugima, kao nekad sa Hrvatima, da bi držali Srbe pod kontrolom.

- Imaju oni ideju da nas objedine i sa Albanijom, pa da Albanci vrše ulogu Hrvata, kao što je bilo u prethodne dvije Јugoslavije. A to ne smijemo da dozvolimo - rekao je Perišić.

To je, naveo je on, ideja Zapada, kao što su Srbe preko Nikole Pašića gurali u zagrljaj sa Hrvatima da bi, umjesto u zapadnu Evropu, uskočili u hrvatske konclogore 1941. godine.

- Moramo da se pazimo tih širih integracija - naglasio je Perišić.

Perišić je ocijenio da se može povjerovati u neke zapadne priče da im je Srbija veći interes nego i Kosovo i Crna Gora i Sarajevo samo ako Zapad, predvođen Vašingtonom, dozvoli srpsko ujedinjenje.

- Ali ne može, dok god oni ne budu htjeli da se Srbi objedine na Balkanu, pa makar kulturno - rekao je Perišić, uz podsjećanje da je Zapad rušio obje Јugoslavije, i monarhističku i komunističku, da bi spriječili stvaranje jedinstvene srpske države na Balkanu.

Međutim, dodao je Perišić, svijet se mijenja, a rat u Ukrajini donijeće promjene geopolitičkog poretka, ali srpski zadatak u Beogradu, Banjaluci, ali i Podgorici, treba da bude spoljnopolitička uzdržanost, kako bi sve to prošlo mimo Srba.