latinica  ћирилица
27/03/2023 |  10:28 ⇒ 13:50 | Autor: Agencije

Njemačka paralisana; Najveći štrajk u prethodnih nekoliko decenija (FOTO/VIDEO)

Autobuski, željeznički i avio saobraćaj širom Njemačke danas je paralisan, zbog najvećeg štrajka u toj zemlji u prethodnih nekoliko decenija, kojim su pogođeni milioni putnika, prenosi Rojters.
Štrajk u Njemačkoj (Foto:  EPA-EFE/RONALD WITTEK AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT) -
Štrajk u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT)

Јednodnevni štrajk, koji su organizovao trgovinski sindikat Verdi, zajedno sa željezničkim i transportnim sindikatom EVG, samo su jedan od štrajkova u nizu prethodnih mjeseci, koji su pogodili najveće evropske ekonomije, u vrijeme kada su cijene hrane i energenata porasle.

Sindikat željezničara saopštio je da u pokrajinama Hese i Severna Rajna Vestfalija "ništa više ne radi". Iako je Zapadna Pomeranija manje pogođena štrajkom nego drugi dijelovi zemlje, regionalna željeznica je i tamo stala, a i željezničke kompanije koje ne štrajkuju, ne mogu da voze zbog štrajka željezničkih službi, prenose njemački mediji.

Štrajk u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE/FRIEDEMA

Dva najveća njemačka aerodroma, Minhen i Frankfurt, obustavila su sve letove, dok je željeznički operater "Dojče ban" otkazao sve međugradske željezničke usluge.

Štrajk u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL)

Sindikat Verdi predstavlja oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i javnom transportu i aerodromima, dok EVG predstavlja oko 230.000 ljudi iz "Dojče bana" i autobuskih kompanija.

Lider sindikata Verdi, Frank Verneke, rekao je da je ovo akcija preživljavanja za milione radnika usled visoke inflacije, prenio je "Bild am Zontag".

Osnovni troškovi u Nemačkoj skočili su više nego što se očekivalo za februar.

U pitanju je porast od 9,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije, a pritisak na cijene ostao je uprkos pokušaju Evropske centralne banke da zaustavi skok povećanjem kamatnih stopa.