latinica  ћирилица
27/03/2023 |  11:36 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

Bez saglasnosti Srpske nema izgradnje brzog puta Tuzla Doboj-Istok (VIDEO)

Bez usaglašavanja i koordinacije nadležnih institucija Republike Srpske i FBiH neće biti moguće realizovati projekat izgradnje brzog puta Tuzla-Doboj Istok u FBiH, zaključeno je danas na sastanku gradonačelnika Doboja Borisa Јerinića i načelnika opštine Petrovo Ozrena Petkovića sa direktorom Puteva Srpske Milanom Dakićem.
Doboj sastanak - Foto: RTRS
Doboj sastanakFoto: RTRS

Dakić je rekao da je na sastanku u Doboju upoznat sa problemima projekta brzog puta koji su prije mjesec dana pokrenuli FBiH i Tuzlanski kanton, o čemu će u narednom periodu obavijestiti i resorno ministarstvo.

- Moja dužnost i obaveza jeste da se ozbiljno shvate i predstavnici naroda s naših krajeva i područja oko izgradnje tog brzog puta jer ako bi se izgradila samo dionica u FBiH onda već postoje ozbiljni problemi za stanovništvo opštine Petrovo i velikog dijela grada Doboja - izjavio je Dakić.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić rekao je da, prema prostornom planu Republike Srpske, ta dionica brzog puta ide kroz Srpsku i da je nemoguće ovaj projekat realizovati bez saglasnosti Republike.

- Zato i pozivam kolege u FBiH da je potrebno na nivou resornih ministarstava da se održi sastanak o ovoj temi gdje ćemo zajednički usaglasiti stavove i dionicu brzog puta - naveo je Јerinić.

Pojašnjava da svaka dionica mora imati početak i kraj, i u ovom slučaju kada dionica dođe do federalne opštine Doboj Istok ona dolazi i do područja grada Doboja u Republici Srpskoj, odnosno do čvorišta auto-puteva.

- Naš interes i cilj je da se zaštiti i lijeva i desna strana rijeke Spreče - poručio je Јerinić i ukazao da je regulacija korita Spreče nemoguća bez saglasnosti Voda Srpske.

On je rekao da je svjestan zabrinutosti za imovinu građana sa lijeve i desne strane Spreče i ponovio da izgradnju brzog puta mora da predstoji usaglašavanje trase i regulacija korita Spreče.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković rekao je da je na osnovu informacija iz medija upoznat da idejni projekat izgradnje brzog puta Tuzla-Doboj Istok u FBiH, koji bi prolazio Lukavcem i Gračanicom, prema ranijem prostornom planu obuhvatao i područje opštine Petrovo i grada Doboja u Republici Srpskoj.

Sastanku su prisustvovali i direktor Željeznica Republike SrpskeSastanak u  Slađan Јović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Јošić, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić i Obren Petrović.