latinica  ћирилица
27/03/2023 |  11:45 ⇒ 19:00 | Autor: RTRS

Položen kamen temeljac za izgradnju novog objekta PU Istočno Sarajevo (FOTO/VIDEO)

U Palama je danas položen kamen temeljac za izgradnju novog objekta Policijske uprave Istočno Sarajevo, a vrijednost radova iznosi 9,8 miliona maraka.
Polaganje kamelja temeljca za izgradnju novog objekta PU Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Polaganje kamelja temeljca za izgradnju novog objekta PU Istočno SarajevoFoto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je posebno zadovoljstvo da Pale, koje to zaslužuju iz istorijskog razloga, dobiju prvi namjenski objekat bilo koje policijske uprave MUP-a Republike Srpske - rekao je Karan.

Karan je naglasio da će ovo biti prvi namjenski objekat jer su do sada vršene različite adaptacije i druga ulaganja u postojeće objekte.

On je rekao da će ovaj objekat u sebi objediniti sve strukture Policijske uprave Istočno Sarajevo i Policijske stanice Pale - od kriminalističke policije, policije do žandarmerije.

      View this post on Instagram

A post shared by MUP Republike Srpske (@mup.srpske)

- Vrlo važno je da će tu biti smješteni svi naši šalteri i kancelarije gdje će građani moći da ostvare sva svoja građanska prava koja su im potrebna - rekao je on i dodao da će u tom smislu ovo biti multifunkcionalan objekat.

Karan napominje da se nastavlja sa ovakvom gradnjom, a vrlo brzo će biti otvoren, takođe namjenski objekat Srednje škole unutrašnjih poslova što su veoma značajni kapaciteti.

Foto: RTRS

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da je ovo značajan dan za Pale, Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku, jer pokazuje opredijeljenost i kontinuitet Vlade Republike Srpske u izgradnji institucija na području Sarajevsko-romanijske regije.

- Јedna od najznačajnijih institucija koju moramo u kontinuitetu razvijati, kako kadrovski, tako i kroz jačanje fizičkih pretpostavki je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske - naglasio je Ćosić.

Ćosić je naglasio da takav objekat zaslužuju pripadnici MUP-a na ovom kraju i podsjetio da je MUP u Istočnom Sarajevu od 1992. do 1995. godine imao presudnu ulogu u izgradnji Republike Srpske, kao i poslijeratnom periodu kada su pripadnici MUP-a uvijek bili na prvoj liniji i na visini zadatka.

On je rekao da je značajno da jedan ovakav objekat bude izgrađen na Palama, da bude izgrađena reprezentativna Policijska uprava i da se na taj način vrati dug onim ljudima koji su dali živote, a i svima koji su proveli radni vijek u MUP-u.

Ćosić je naglasio da je ovaj objekt drugi po vrijednosti, nakon Centra za obuku u Banjaluci, što Istočnom Sarajevu, kako je rekao, i pripada.

Veliki je značaj izgradnje novog objekta Policijske uprave Istočno Sarajevo na području Pala s obzirom na doprinos njenih pripadnika bezbjednosti građana, a koji će imati bolje uslove za rad zahvaljujući podršci institucija Srpske, rekao je načelnik ove lokalne zajednice Boško Јugović.

Јugović je rekao da je opština Pale skupštinskim odlukama dodijelila zemljište od 4.470 metara kvadratnih gdje će biti smješten novi objekat zajedno sa spoljašnjim uređenjem.

Foto: RTRS

- Danas zaokružujemo ciklus kojem je prethodilo obezbjeđivanje projektne dokumentacije, idejnog projekta, glavnog projekta u vrijednosti 180.000 KM kako bi se Policijska uprava oslobodila plaćanja rente i naknade od 300.000 KM. Nisu bitne cifre, koliko je bitno jedinstvo kada smo odlučivali izgradnju objekta - rekao je Јugović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izgradnju ovog objekta realizuje uz podršku Vlade i opštine Pale.

Površina objekta biće 4.432 metra kvadratna korisne površine.

Izvođač radova je preduzeće "Građenje" sa Pala, a rok za završetak je 420 dana.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, direktor policije Srpske Siniša Kostrešević, načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac, načelnik opštine Pale Boško Јugović kao i Ljubiša Ćosić gradonačelnik Istočnog Sarajeva.