latinica  ћирилица
27/03/2023 |  11:46 ⇒ 22:13 | Autor: RTRS

Višković-Vrhovac: Limit za stambene kredite IRB sa 150.000, podignut na 170.000 KM (VIDEO)

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske uputiće prijedlog izmjene pravila koja se tiču maksimalnog iznosa visine stambenih kredita, rečeno je nakon sastanka rukovodstva ove banke sa premijerom Radovanom Viškovićem.
Radovan Višković i Dražen Vrhovac - Foto: Ustupljena fotografija
Radovan Višković i Dražen VrhovacFoto: Ustupljena fotografija

To će značiti da će maksimalan iznos, umjesto 150.000, iznositi 170. 000 KM.

Istaknuto je da je ovo još jedan vid stimulacije mladih bračnih parova, ali i svih ostalih, da svoju budućnost grade u Republici Srpskoj.

Premijer Srpske je rekao da će podizanje limita za stambene kredite biti jedan od dobrih koraka IRB-a usmjerenih na stanovništvo, ali da uporedo rade i na podršci privredi.

- Ne smijemo zanemariti ulogu IRB-a u protekle tri godine. Možda smo jedina zajednica u regionu koja je u vrijeme pandemije virusa korona odlučila da je kamatna stopa za sve kredite koji idu preko IRB-a 0,5 odsto, a i danas je na tom nivou - rekao je Višković.

On je naveo da je IRB od osnivanja investirao više od tri milijarde KM u privredu, od čega su oko 2,4 milijarde KM kreditna sredstva, a ostatak hartije od vrijednosti.

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac rekao je da je IRB, zajedno sa Vladom Srpske, proteklih godina nizom mjera spasio domaću privredu, te da intenzivno u inostranstvu promoviše mogućnosti ulaganja u Srpsku.

- Naš finansijski rezultat 2021. godine je 4,1 milion KM, a preliminarni izvještaj za prošlu godinu se kreće oko 7,3 miliona KM - zaključio je Vrhovac.