latinica  ћирилица
27/03/2023 |  14:06 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

Šulić: Cilj - povećanje plata radnika i iskorjenjivanje sive zone

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da će resorno ministarstvo biti servis Udruženju poslodavaca ugostiteljstva i turizma "Horeka" i svim sličnim organizacijama da bi radnicima u ovoj oblasti bile povećane plate i smanjena ili iskorijenjena siva zona.
Sastanak sa udruženjem Horeka -
Sastanak sa udruženjem Horeka

Šulić je nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Horeka istakao da će se resorno ministarstvo na tom planu u narednom periodu truditi da im maksimalno izađe u susret, zajedno sa drugim ministarstvima.

- Cilj je da ih povežemo i da oni i različiti domaći proizvođači plasiraju svoju robu i usluge prema našim hotelima i ugostiteljskim kapacitetima širom Srpske - rekao je Šulić.

On je dodao da su u Ministarstvu svjesni visine plata radnika u ovom sektoru i sive zone u isplati plata i na planu boravišnih taksa.

- Naše ministarstvo za treći kvartal ove godine priprema izmjenu Zakona o boravišnim taksama, i to na način da uredimo tu i oblast isplate plata - najavio je Šulić.

Dalibor Šajić iz Horeke rekao je da će ovo udruženje zajedno sa izvršnom vlašću Republike Srpske pokušati da Srpsku označi kao vodeći turistički centar u regionu.

- Prvi cilj je da zadržimo radnu snagu ovdje i povećamo plate, te da edukujemo ljude koji rade u ovoj oblasti, rekao je Šajić i dodao da će se raditi i na tome da se razlika plata radnicima u ugostiteljstvu i turizmu više ne isplaćuje u kovertama, te da u vezi sa tim bude iskorijenjeno sivo tržište.