latinica  ћирилица
27/03/2023 |  14:16 ⇒ 14:19 | Autor: RTRS

Višković-Naim: Podrška reformi javnih preduzeća u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas, u Banjaluci, sa Arijem Naimom, regionalnim menadžerom Međunarodne finansijske korporacije, za Srednju i Јugoistočnu Evropu, Grupacija Svjetske banke.
Radovan Višković i Ari Naim - Foto: Ustupljena fotografija
Radovan Višković i Ari NaimFoto: Ustupljena fotografija

Na sastanku je ocijenjeno da postoji značajan prostor za saradnju sa Međunarodnom finansijskom korporacijom kroz realizaciju različitih projekata, koji će, prvenstveno, doprinijeti daljem razvoju realnog sektora u Republici Srpskoj i BiH.

Regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije za Srednju i Јugoistočnu Evropu Ari Naim upoznao je Viškovića sa aktivnostima IFC-a, te istakao da je ova međunarodna finansijska institucija, između ostalog, zainteresovana da pruži podršku reformi javnih preduzeća u Republici Srpskoj, podršku daljem razvoju malih i srednjih preduzeća, te da je spremna da investira u projekte iz oblasti obnovljivih energija, kao i u uspostavljanje ekoloških industrijskih parkova u Republici Srpskoj i BiH.

Višković je upoznao predstavnike Međunarodne finansijske korporacije sa prioritetima u radu Vlade Srpske, od kojih su najvažniji: dalji ekonomski i privredni razvoj, digitalizacija, reforma javnih preduzeća, unapređenje zdravstvenog sistema, te pronatalitetna politika.

Istakao je da je za Vladu Republike Srpske najuspješnija saradnja sa Svjetskom bankom, u okviru koje je realizovano mnogo kvalitetnih projekata, navodeći kao primjer projekat podrške zapošljavanju.

Višković je ocijenio da je današnji sastanak bio dobar i konstruktivan, kao i da će predstavnici Vlade i Međunarodne finansijske korporacije, za Srednju i Јugoistočnu Evropu u narednom periodu nastaviti da rade na konkretizaciji saradnje.