latinica  ћирилица
27/03/2023 |  14:18 ⇒ 14:21 | Autor: RTRS

Porodice u pandemiji pokazale visok nivo unutrašnje povezanosti

Danas su predstavljeni rezultati istraživanja koje je provodilo Društvo psihologa Republike Srpske uz podršku UNICEF-a, a posredstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, na temu kako je funkcionisala porodica sa djecom tokom i nakon pandemije i koje efektivne mjere bi trebalo preduzeti. Istraživanje je trajalo od aprila do juna 2022. godine.
Predstavljanje rezultata istraživanja - Društvo psihologa Srpske uz podršku UNICEF-a - Foto: RTRS
Predstavljanje rezultata istraživanja - Društvo psihologa Srpske uz podršku UNICEF-aFoto: RTRS

Funkcionisanje porodice nakon dužeg vremena, kao što je bilo u vrijeme pandemije Kovid-a i nakon toga, pokazalo je da je porodica na ovim prostorima, bila okrenuta ka sebi i svojim članovima porodice.

Predsjednik Upravnog odbora Društva psihologa Republike Srpske Sanja Radetić Lovrić rekla je da je istraživanje, na zahtjev Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, sprovedeno u 2.053 porodice iz 58 lokalnih zajednica Srpske.

- Istraživanje je pokazalo i da su porodice koje su funcionisale u harmoničnim odnosima nastavile funkcinisati na takav način i u pandemiji, ali da su se u porodicama koje su do tada bile u disfunkcionalnim odnosima ti odnosi u pandemiji pojačali - dodala je ona.

Tokom projekta uočeno je, da veću podršku i edukaciju treba pružiti radnicima Centara za socijalni rad jer nisu bili dovoljno spremni da se nose sa ranjivim grupa tokom krize.

      View this post on Instagram

A post shared by Min. zdravlja i soc. zaštite (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Vladimir Makarić rekao je da je Ministarstvo tokom pandemije uložilo posebne napore kako bi se preventivno djelovalo i pomoglo porodicama koje imaju potrebu za pojačanu podršku centara za socijalni rad.

Program eduakcije proveli su članovi Društva psihologa Republike Srpske uz podršku UNICEF-a. Јedan od ciljeva nakon završenog projekta jeste da se afirmiše hraniteljstvo ali i da porodice traže pomoć nadležnih institucija.