latinica  ћирилица
27/03/2023 |  14:38 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Potpisan sporazum između Univerziteta u Banjaluci i Eparhije pakračko-slavonske (VIDEO)

Potpisan sporazum između Univerziteta u Banjaluci i Eparhije pakračko-slavonske.
Potpisan sporazum između Univerziteta u Banjaluci i Eparhije pakračko-slavonske - Foto: RTRS
Potpisan sporazum između Univerziteta u Banjaluci i Eparhije pakračko-slavonskeFoto: RTRS

Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Јovan danas je istakao da je Episkopska biblioteka u Pakracu druga u svijetu po broju južnoslovenskih štampanih knjiga, te je izrazio uvjerenje da će saradnja sa Univerzitetom u Banjaluci doprinijeti razmjeni iskustava, te razvoju naučnoistraživačkog rada.

Istakao je da naziv Episkopska knjižnica u Pakracu potiče iz 19. vijeka, te da je to najznačajnija srpska biblioteka zapadno od Dunava i Drine, ali i treća biblioteka Srpske pravoslavne crkve poslije Hilandara i Patrijaršije u Beogradu.

Vladika Јovan izrazio je zadovoljstvo što je u Pakracu potpisan sporazum sa banjalučkim Univerzitetom, čiji je student bio, te naveo da će već danas ta saradnja zvanično početi okruglim stolom posvećenom Goričkom zborniku.

- Okrugli sto se odnosi na fototipsko izdanje jednog od najznačajnijih rukopisa srpskog kulturnog i rukopisnog nasljeđa, a to je prepiska Јelene Balšić, kćeri cara Lazara, sa monahom Nikonom, koji je bio njen duhovni otac - rekao je episkop Јovan.

Prema riječima vladike Јovana, najstarija knjiga u biblioteci je "Inkunabola", rana štampana knjiga iz 1497. godine.