latinica  ћирилица
27/03/2023 |  15:23 ⇒ 17:40 | Autor: sputniknews.com

Patrušev: Rusija ima jedinstveno oružje - može da uništi bilo kog protivnika, uključujući SAD

Uvjerenost Vašingtona u mogućnost da ne dobije odgovor na preventivni raketni udar na Rusiju u slučaju direktnog sukoba "veoma je opasna glupost", Rusija ima jedinstveno oružje kojim je u stanju da uništi svakog protivnika, uključujući i SAD, u slučaju prijetnje njenom postojanju, upozorio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
Nikolaj Patrušev (Foto: EPA/STR) -
Nikolaj Patrušev (Foto: EPA/STR)

On je u intervjuu za "Rusku gazetu" komentarisao pisanje niza medija o tome da je ranije u martu, prema podacima servisa "Flajt radar 24", ameriki strateški bombarder B-52H vježbao uslovni nuklearni udar na Sankt Peterburg, s rastojanja od 200 kilometara iznad ostrva Gotland u Baltičkom moru.

- Američki političari, zatočeni u sopstvenoj propagandi, iz nekog razloga ostaju uvjereni u to da bi u slučaju direktnog sukoba s Rusijom SAD bile sposobne da izvedu preventivni raketni napad nakon kojeg Rusija ne bi mogla da odgovori. To je kratkovida glupost, pri čemu je veoma opasna - rekao je Patrušev.

Prema njegovim riječima, neko na Zapadu već razmišlja o revanšu koji će dovesti do vojne pobjede nad Rusijom, zaboravaljajući istorijske lekcije.

- Na to možemo da kažemo samo jedno. Rusija je strpljiva i nikoga ne plaši vojnom prednošću, ali ima savremeno, jedinstveno oružje, sposobno da uništi bilo kog protivnika, uključujući SAD, u slučaju da postoji opasnost po njeno postojanje - rekao je Patrušev.

On je istakao da će SAD nakon pokušaja da oslabe Rusiju preći na Kinu koja je njihov najveći ekonomski konkurent.

- Makar od 1945. godine izvor svake eskalacije napetosti u globalnim razmjerama jeste nezaustavljiva težnja američkih vlasti da sačuvaju vrhovnu ulogu u svijetu. Kako oni misle, sada im u tome smetaju dvije velike države: Rusija i Kina - rekao je Patrušev.

On je naveo da Rusija smeta SAD zbog toga što "ne samo da vodi samostalnu politiku jačanja višepolarnog svijeta, nego u velikoj mjeri i prevazilazi Ameriku u duhovno-moralnom i vojnom smislu".

- Kina je glavni ekonomski konkurent SAD. Odmah nakon pokušaja da oslabi Rusiju Vašington će preći na Kinu - dodao je Patrušev.

Patrušev je, takođe, ukazao na to da je Rusija, nakon raspada Sovjetskog Saveza, "radila na svojim greškama" i da sada može da obezbijedi i unutrašnju stabilnost i bezbjednost od spoljnih prijetnji.

On je podsjetio na to da su konkretne mjere za uništenje Sovjetskog Saveza odobrene prije 75 godina poznatom direktivom Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD - NSC 20/1 "Zadaci za Rusiju". Po sadržini i duhu taj dokument od 18. avgusta 1948. godine bio je vojno-strateške prirode bez vremenskih ograničenja – zapravo za sva vremena i za sve moguće scenarije.

- S raspadom Sovjetskog Saveza na Zapadu je nastala euforija. Međutim, nije dugo trajala, jer je Rusija radila na greškama. Danas naša zemlja može da obezbijedi ne samo unutrašnju stabilnost, već i bezbjednost svog naroda od spoljne prijetnje - naglasio je Patrušev.

On je dodao da Zapad ozbiljno griješi očekujući propast ruske ekonomije i rast neraspoloženja među žiteljima Rusije.

- Zbog toga (zapadni) lideri bjesne zbog odmjerene reakcije Rusije na sankcioni pritisak. Naša zemlja nervira one koji upravljaju SAD i Evropom zbog svoje ekonomske samostalnosti, sirovinske nezavisnosti, naučne misli. Iste te zemlje Zapada su u cjelini i potpuno zavisne od transnacionalnih kompanija, svjetskih poslovnih lanaca - naveo je Patrušev i dodao da bi države poput Francuske ili Velike Britanije "zapale u haos", kada bi im bile uvedene sankcije kao Rusiji.