latinica  ћирилица
27/03/2023 |  15:42 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

Učenici banjalučke Gimnazije posjetili Narodnu skupštinu Republike Srpske (VIDEO)

Učenici banjalučke Gimnazije danas su posjetili Narodnu skupštinu Republike Srpske. Potpredsjednik Narodne skupštine Anja Ljubojević, upoznala je više od 40 gimnazijalaca o principima funkcionisanja parlamenta.
Gimnazijalci u NSRS - Foto: RTRS
Gimnazijalci u NSRSFoto: RTRS

Osnovni cilj jeste približiti ustanove Republike Srpske mladim generacijama.

Una Pilipović učenica je četvrtog razreda Gimnazije u Banjaluci, i član je pobjedničke ekipe u takmičenju iz demokratije i ljudskih prava. Kaže, da će posjeta Narodnoj skupštini madim ljudima omogućiti da shvate na koji način se može uticati na vlast i kako da učestvuju u promjenama svoje sredine.

- Naša tema iz demokratije je bila promovisanje planinarenja mladih u Srpskoj, jer smatarmo da u vrijeme tehnologija bitna tema koju želimo da proširimo sa našim prirdnim bogatstvima koje nudi naša država - rekla je Pilipovićeva.

Učenici Milici Vasilić projekat "Јa sam građanin" mnogo je pomogao i naučio procesu saradnje sa nadležnim institucijama. Tema njene ekipe na takmičenju bila je "Izgradnja biste Diani Budisavljević".

- Naučili smo kako da pišemo razne dopise i kako d sarađujemo sa institucijama - rekla je Vasilić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Anja Ljubojević poručila je, da je veoma važno mladim ljudima dati prostora, da budu aktivni članovi društva.

- Da budući gimnazijalc koji su sad četvrta godina, kada budu upisisivali fakultete, nezavisno da li će otići za profesore, doktore, inženjere, bitno je da budu aktivni u društvu i da na sve načine pokušaju da li kroz profesionalne angažmane i nevladine organizacije doprinesu boljoj Srpskoj i ljepšoj Banjaluci - navela je Ljubojević.

Naglašeno je da budućnost Srpske počiva na mladosti, i da je važno upoznavanje učenika o načinu funkcionisanja najvišeg zakonodavnog tijela Srpske.