latinica  ћирилица
27/03/2023 |  16:57 ⇒ 17:02 | Autor: SRNA

Goncić: Pozorište ima misiju da povezuje ljude

Glavna poruka na Svjetski dan pozorišta treba da bude da pozorišta uvijek povezuju ljude i da nikada, pa ni u najvećim društvenim krizama, pozorišne kuće nisu zatvarale vrata za publiku, izjavio je Srni glumac Svetislav Bule Goncić, upravnik beogradskog Narodnog pozorišta.
Svetislav Goncić (Foto: Tanjug/Јadranka Ilić) -
Svetislav Goncić (Foto: Tanjug/Јadranka Ilić)

Goncić smatra da 27. mart - Svjetski dan pozorišta ne treba koristiti za partikularne poruke, već za one koje se tiču opšteg statusa pozorišta u cijelom svijetu.

On je podsjetio da se od 1961. godine, od kada postoji ta vrsta proslave, uvijek ističe da je potrebno da pozorište postoji i da se nikada neće ugasiti, što je nepobitna istina.

- I ovogodišnja poruka je da se povezujemo. Na kraju krajeva, i mi i publika dijelimo isti vazduh kada smo u pozorištu. Svako vreme - teško, opasno, bremenito - nosi svoje probleme. Kao što građani jedne društvene zajednice dele te probleme, tako i pozorište te probleme dijeli sa njima - rekao je Goncić.

On je naglasio da se pozorišta nisu zatvarala ni u jeku epidemije virusa korona, jer su i tada, kako kaže, bila jedna vrsta psihološkog rasterećenja.

- Zato moja poruka i jeste da se pozorišta nikada neće zatvarati, nego će uvijek biti sa publikom. Da je tako, potvrđuje i činjenica da su pozorište ovdje puna - rekao je Goncić.

On je naveo da Narodno pozorište ima potpisan sporazum sa Narodnim pozorištem Republike Srpske i da zajednički rade veliki projekat Duška Kovačevića "Urnebesna tragedija" koji režira Јagoš Marković.

- To je koprodukcioni projekat kojim ostvarujemo saradnju sa pozorištem u Banjaluci i na najljepši način potvrđujemo društvenu potrebu za pozorištem. U predstavi će igrati Nikolina Friganović, Željko Erkić, Ljubiša Savanović iz banjalučkog pozorišta, Petar Vasiljević, Aleksandar Vučković, Nela Mihajlović i Sandra Bugarski Vidaković - najavio je Goncić.

Svjetski dan pozorišta obilježava se 27. marta, a utemeljen je 1961. godine u Beču na inicijativu tadašnjeg predsjednika Međunarodnog pozorišnog instituta Arvija Kivime iz Finske.

U Parizu je 27. marta 1962. godine otvoren Teatar nacija, tako da se taj datum od tada širom svijeta na različite načine slavi kao Svjetski dan pozorišta.

Na taj dan pozorišta u svijetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i međunarodna pozorišna zajednica organizuju različite pozorišne manifestacije.

Obilježavanje Svjetskog dana pozorišta uključuje i tradicionalnu međunarodnu poruku koju, na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta, uvijek piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i televizijskih stanica na svim kontinentima.

Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je francuski umjetnik Žan Kokto 1962. godine, a ove godine kolegama pozorišnim umjetnicima širom svijeta porukom se obratila dramaturg Samiha Ajub iz Egipta.