latinica  ћирилица
27/03/2023 |  17:13 ⇒ 20:31 | Autor: SRNA

Boračka organizacija Derventa: Okupljanje pripadnika HVO-a dotaklo crvenu liniju

Predsjedništvo Boračke organizacije Dervente upozorilo je organizatore okupljanja pripadnika 103. brigade HVO-a i dodjelu odlikovanja da su dotakli crvenu liniju, da taj čin doživljavaju kao tešku provokaciju i da će znati da adekvatno odgovore na ponavljanje ovakvih i sličnih ispada kojima se ponižavaju srpske žrtve.
Boračka organizacija Republike Srpske - Foto: RTRS
Boračka organizacija Republike SrpskeFoto: RTRS

Očekuju i da bude smijenjen potpredsjednik Skupštine grada Marinko Nikolaš za koga kažu da je jedini funkcioner grada Derventa koji se 25. marta sastao sa hrvatskim predsjednikom i da je jedan od glavnih organizatora dolaska Zorana Milanovića u Derventu.

- Očekujemo da prijedlog rješenja o razrješenju Nikolaša sa funkcije potpredsjednika Skupštine grada podrži najmanje 27 odbornika u Skupštini grada - navodi se u saopštenju gradske Boračke organizacije.

Predsjedništvo još jednom najoštrije osuđuje okupljanje pripadnika 103. brigade HVO i dodjelu odlikovanja od strane predsjednika Hrvatske, navodeći da je ovaj čin izazvao ogorčenje i bijes boračkih kategorija.

- Ovaj čin doživljavamo kao tešku provokaciju i upozoravamo organizatore i podstrekače da su dotakli crvenu liniju i da nikad više ne pokušaju da organizuju nešto slično. Nećemo mirno posmatrati vrijeđanje i ponižavanje srpskih žrtava i znaćemo adekvatno odgovoriti na ponavljanje ovakvih ili sličnih ispada - navodi se u saopštenju.

Nadležne institucije BiH, čija nadležnost je dogovaranje posjeta stranih državnika i utvrđivanje protokola, pozvali su da obavijeste o eventualnim propustima prilikom procedure utvrđivanja protokola.

- Ako je dodjela odlikovanja bila planirana, zahtijevamo odgovornost onih koji su to odobrili, a ako nije, zahtijevamo da javno saopšte da je predsjednik Hrvatske odstupio od utvrđenog protokola - ističe se u saopštenju derventske Boračke organizacije.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je u subotu u Derventi obilježavanju 31 godine od osnivanja 103. brigade HVO-a koju je odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog.