latinica  ћирилица
27/03/2023 |  17:22 ⇒ 28/03/2023 | 10:47 | Autor: Agencije

Postignut dogovor u Izraelu: Odlaže se reforma pravosuđa

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu i ministar unutrašnjih poslova Ben Gvir postigli su dogovor da reforma pravosuđa u Izraelu bude odložena do jula.
Protesti u Izraelu (Foto: EPA/OLIVIER HOSLET) -
Protesti u Izraelu (Foto: EPA/OLIVIER HOSLET)

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odložiće raspravu u parlamentu o reformi pravosuđa za sljedeći mjesec radi razgovora o planiranoj reformi, saopštila je danas krajnje desničarska i koaliciona stranka Ben gvir.

U saopštenju se navodi da će zakon biti na dnevnom redu na narednoj sjednici Kneseta, kako bi reforma prošla kroz proces dijaloga.

Parlament će iduće nedjelje otići na pauzu zbog obilježavanja praznika Pashe.

Ben gvir je objavila da se dogovorila da ukloni veto na odlaganje reforme pravosuđa u zamjenu za uvjeravanja da će zakon o reformi biti donesen na sljedećoj sjednici Kneseta.

U Izraelu su održani veliki protesti u više gradova poslije odluke premijera da smijeni ministra odbrane.

Učesnici protesta blokirali su glavni auto-put u Tel Avivu i zapalili veliku lomaču nasred auto-puta.

Policija je upotrebila vodene topove protiv demonstranata, koji su se okupili ispred rezidencije premijera u Јerusalimu i probili policijski kordon.

Tokom današnjeg dana, najveća sindikalna grupa Izraela Histadrut pokrenula je štrajk u velikom broju sektora, dodatno tako pojačavši pritisak na Netanijahua da povuče reformu pravosuđa.