latinica  ћирилица
27/03/2023 |  17:39 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

Mazalica: Kancelarija EU djeluje politički i protiv transparentnosti za koju se zalažu

Kancelarija EU je pod uticajem stranih ambasada, djeluje politički i neshvatljivo je da se bore protiv transparentnosti za koju se zalažu kada je riječ o zakonodavstvu u Srpskoj i BiH, izjavio je Srni član Odbora za evropske integracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

Mazalica je ocijenio da Kancelarija EU ima dvostruke standarde, odnosno da za pojedine oblasti traži veću transparentnost, dok se protivi transparentnosti u radu neprofitnih organizacija koja se traži u Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Srpske.

On je dodao da se slična njihova reakcija mogla vidjeti kod izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Srpske.

- U većini zemalja EU kleveta i uvreda su krivična djela sa kaznom zatvora, a blaža varijanta koja je usvojena u parlamentu Srpske sa novčanim kaznama je za njih neprihvatljiva i to govori koliko je Kancelarija EU pod uticajem stranih ambasada i djeluje politički - rekao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, predstavnici EU nisu motivisani da se zakonodavstvo Srpske i BiH usklađuju sa evropskim ondje gdje postoje izvori prava, kako bi došlo do harmonizacije.

On je pojasnio da se predloženim Nacrtom zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske javnosti približava način rada i izvori finansiranja ovih ustanova.

- Zahvaljujući ovom zakonskom rješenju javnost bi trebalo da bude upoznata o ukupnom djelovanju neprofitnog sektora, što je u skladu sa najboljim praksama transparentnosti rada nevladinih organizacija, privrednih društava i slično, što je jedan od osnovnih principa na kojima počiva EU - zaključio je Mazalica.

Kancelarija EU u BiH saopštila je da dijeli težnju građana BiH za evropskom budućnošću zemlje koja iziskuje usvajanje vrijednosti EU, te očekuje da vlasti Republike Srpske povuku predložene zakone i, kako je navedeno, diskriminatorne inicijative.

Iz ove kancelarije smatraju da je odluka Vlade Srpske da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija "žalosna jer ograničava rad organizacija civilnog društva, a time i ostvarivanja slobode udruživanja i okupljanja".