latinica  ћирилица
27/03/2023 |  18:22 | Autor: TANЈUG

Ko je novoizabrani lider SNP-a, prvi muslimanski lider Škotske

Novoizabrani predsjednik vladajuće Škotske nacionalne partije Humza Јusaf (37) prvi je muslimanski lider Škotske, iako je iskusan ministar pred kojim je težak zadatak ujedinjenja te partije u vezi sa ponovnim organizovanjem referenduma za nezavisnost.
Humza Јusaf (Foto. EPA-EFE/ROBERT PERRY) -
Humza Јusaf (Foto. EPA-EFE/ROBERT PERRY)

Јusaf će biti prvi musliman koji vodi jednu državu u zapadnoj Evropi, prenio je Rojters.

- Mi ćemo biti generacija koja donosi nezavisnost Škotske - rekao je Јusaf u Edinburgu nakon objavljivanja rezultata.

Јusaf je rođen u Glazgovu, gdje je diplomirao političke nauke, nakon čega je radio kao pomoćnik poslanika škotskog parlamenta prije nego što je sam izabran za poslanika 2011. godine.

Јusafov otac je porijeklom iz Pakistana i došao je u Škotsku 1960-ih, dok mu je majka rođena u Keniji u porodici južnoazijskog porijekla.

On je za Nacionalne novine rekao da bi nezavisna Škotska u prvih pet godina trebalo da razmotri da li treba da se udalji od monarhije i da ima izabranog šefa države.

Јusaf je prvi put imenovan za pomoćnika ministra 2012. godine kada je bio najmlađi član i prvi pripadnik etničke manjine u škotskoj vladi. Ušao je u kabinet 2018. godine kao sekretar za pravosuđe, a u maju 2021. postao je ministar zdravlja.

Јusaf je na udaru kritike zbog stanja u sektoru zdravstva, a on je najavio da će se angažovati da povrati povjerenje biračkog tijela.

Na funkciji predsjednika SNP-a naslijedio je Nikol Sterdžen koja je podnijela ostavku u februaru.