latinica  ћирилица
27/03/2023 |  19:06 ⇒ 28/03/2023 | 10:46 | Autor: RTRS

Јelena Trivić osniva novu stranku - usitnjava se opozicija (VIDEO)

Nakon političkog zatišja, Јelena Trivić saopštila je na Fejsbuku da osniva novu političku stranku - Narodni front. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović, bivšem potpredsjedniku stranke, poželio je uspjeh. Ipak, Borenović vjeruje da nastavljaju ka istom cilju. U SDS, nezadovoljni što se opozicija usitnjava. Politikolozi ocjenjuju da će osnivanjem nove političke stranke Trivićeva dodatno oslabiti opoziciju.
Јelena Trivić - Foto: RTRS
Јelena TrivićFoto: RTRS

Da Јelena Trivić osniva stranku prvi je javno rekao, pa porekao Milan Miličević, iz SDS. Četiri dana poslije, vijest o osnivanju Narodnog fronta, Јelena Trivić javnosti saopštava video-snimkom na svom Fejbuk profilu.

- U predstojećem političkom okviru, posljednjih nekoliko mjeseci sam shvatila da i nemam baš podršku za onu viziju Republike Srpske koju ćemo zajedno ponuditi. Formiraćemo jedan novi Narodni front za Republiku Srpsku, jer jaka Srpska treba i našoj matici Srbiji - istakla je Јelena Trivić.

Mogućnost napuštanja PDP-a, čiji je bila potpredsjednik, Trivićeva je najavila neposredno nakon opštih izbora, na kojima je ispred opozicije bila kandidat za predsjednika Srpske. Tada je aktuelnog gradonačelnika Banjaluke i stranačkog kolegu, Draška Stanivukovića optužila za saradnju sa vlašću, pa poručila da će, ako PDP ne isključi Stanivukovića, ona istupiti iz stranke. Nakon sedmogodišnjeg političkog djelovanja pod krovom PDP-a, predsjednik stranke Branislav Borenović Trivićevoj je poželio sreću. I danas iz PDP-a iste želje. Kažu da ih ne brine da će osnivanje nove stranke oslabiti PDP, niti da će Trivićeva sa sobom povući dio aktivista i glasača.

- Vjerujemo da i novi pokret može doprinijeti snažnoj opozicionoj borbi. U daljem političkom djelovanju, gospođi Trivić želimo mnogo sreće i uspjeha. Vjerujemo da smo na istom cilju - naglasila je Anja Petrović, portparol PDP-a.

Slučajno ili ne, u danu kada je Trivićeva objavila osnivanje Narodnog fronta, grupa aktivista PDP-a u Doboju pridružila se SDS. Među njima bivši, član Predsjedništva PDP-a i predsjednik Savjeta mladih, Stefan Gavrić. Kaže da je bio nezadovoljan rukovođenjem stranke.

- U međuvremenu je došlo do nekih manjih neslaganja u smislu rada i rukovođenja te partije u Doboju - poručio je Gavrić.

Rehabilitacija stranke i konsolidovanje kadrova – to je zadatak SDS u narednom periodu, poručuje v.d. predsjednika Milan Miličević. U kojoj mjeri će uspjeti i da li će Јelena Trivić u Narodni front odvući i kadrove SDS , baš kao i SDS - PDP-u, za sada na tu temu ćute. Ono što je sigurno, jeste da im usitnjavanje opozicije ne ide naruku.

-Lično mislim da usitnjavanje opozicije u više novih partija ne doprinosi ničemu konkretnom osim što se isto biračko tijelo usitnjava. Ono što se nije dogodilo i neće sigurno je da se opozicija ukrupnjava - rekao je Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS-a.

Da je opozicija u jako lošem stanju ocjenjuje i profesor Drago Vuković. Kaže da odlaskom Јelene Trivić sluti slabljenje PDP-a.

- Nije dobro za opoziciju jer se nastavlja rastakanje opozicije, usitnjavanje. Pretpostavljam da će ova nova stranka ići prema tome da pridobije jedan broj birača koji su tradicionalno glasali za PDP i SDS. Sa odlaskom Јelene Trivić mislim da će dalje slabiti PDP - ističe Drago Vuković, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Krizu predviđa i u SDS. Ističe da istorijski važna pozicija ove stranke ne smije biti jedini oslonac za konsolidovanje.

- SDS je odavno u velikoj krizi. Da li uopšte postoji mogućnost da se ova stranka rehabilituje? Mislim da je SDS u zabludama i da živi na istorijskoj slavi - dodao je Vuković.

Јavnost već spekuliše da će Narodni front Јelene Trivić, biti oslonjen na Narodni pokret u Srbiji. Pojedini mediji poveznicu vide i u bivšem članu PDP-a, Adamu Šukalu koji je sredinom marta imenovan za savjetnika predsjednika Srbije za regionalna pitanja.