latinica  ћирилица
28/03/2023 |  07:21 ⇒ 07:23 | Autor: TANЈUG

Sjeverna Koreja predstavila nove, manje nuklearne bojeve glave

Sjeverna Koreja predstavila je nove, manje nuklearne bojeve glave, a lider te zemlje Kim DŽong Un posetio je Institut nuklearnog naoružanja i pozvao na povećanje proizvodnje te vrste oružja, javila je danas državna sjeverokorejska agencija KCNA.
Kim DŽong Un predstavio nuklearne bojeve glave (Foto: EPA-EFE/KCNA) -
Kim DŽong Un predstavio nuklearne bojeve glave (Foto: EPA-EFE/KCNA)

Kim DŽong Un je istakao da neprijatelj Sjeverne Koreje nije nijedna država ili posebna grupa ljudi, već sam rat i nuklearno razaranje, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, politika proširenja nuklearnog arsenala Sjeverne Koreje je usmjerena isključivo na odbranu zemlje i regionalnog mira i stabilnosti.

Fotografije novih, manjih nuklearnih bojevih glava, nazvanih Hvasan-31, koje je objavila KCNA, izazvale su zabrinutost među stručnjacima, prenosi Rojters. Profesor nuklearnog inženjerstva na Nacionalnom univeritetu u Seulu Kune Ј. Suh ocijenio je da su nuklearne bojeve glave Sjeverne Koreje vjerovatno poboljšane u odnosu na 2016. godinu.

- Imaju nešto moćnije na manjem prostoru...To je zabrinjavajuće - rekao je Suh.

Vanredni profesor sa američkog Instituta međunarodnih studija za neširenje nuklearnog oružja u Midlberiju DŽordž Vilijam Herbert izjavio je da fotografiije sugerišu da sjeverokorejsko nuklearno oružje "ima poboljšanu veličinu, a vjerovatno i napredniji dizajn."