latinica  ћирилица
28/03/2023 |  07:46 | Autor: TANЈUG

Kraljica Elizabeta II tražila da joj Njemačka pokloni skupe konje

Dva konja prikladna za kraljicu, molimo, to je ono što je protokol britanske krune tražio kao poklon tokom državne posjete britanske kraljica Elizabete II Njemačkoj 1978. godine, piše njemački nedjeljnik Špigl.
Posjeta kraljice Elizabete Njemačkoj 1978. godine, susret sa kancelarom Helmutom Šmitom (Foto: EPA/DPA) -
Posjeta kraljice Elizabete Njemačkoj 1978. godine, susret sa kancelarom Helmutom Šmitom (Foto: EPA/DPA)

Zahtjev da Njemačka obezbijedi ovako skup poklon za britansku kraljicu izazvao je tada nevjericu među njemačkim političarima koji su izračunali da kraljičin zahtjev košta više od bilo kog drugog zahtjeva nekog šefa strane drževe koji je posjetio Njemačku od kraja Drugog svjetskog rata, prenosi AP.

Ipak, tadašnji njemački predsjednik Valter Šel odobrio je ovaj "kraljevski poklon" u interesu dobrih bilateralnih odnosa, navodi se u članku hamburškog nedjeljnika koji se poziva na arhivske podatke.

U članku Špigla se takođe navodi da je omiljeni aperitiv pokojne britanske kraljice bio džin-tonik, kao i to da Elizabeta II nije voljela helikoptere.

U arhivskoj građi se navodi da je britanska ambasada bila zabrinuta zbog mogućih protesta lokalnog stanovništva ukoliko bi Elizabeta II tokom svoje posjete Njemačkoj 1992. godine posjetila Drezden, grad koji je bio sravnjen sa zemljom u savezničkim bombardovanjima tokom Drugog svjetskog rata.

Na kraju je ipak prisustvovala službi u lokalnoj crkvi i uglavnom je dobro dočekana od strane lokalnog stanovništva, piše Špigl.

Јoš jedno osjetljivo pitanje iskrslo je tokom te posjete - da li da Elizabeta II održi govor u Bundestagu.

Špigl je piše da je tadašnji njemački kancelar Helmut Šmit iznio primjedbe s tim u vezi, vjerovatno zbog svog dugotrajnog nezadovoljstva u vezi sa naporima koje je ulagala Velika Britanija u namjeri da blokira ponovno ujedinjenje Njemačke.

Elizabeta je ukupno pet puta bila u državnim posjetama Njemačkoj, posljednji put 2015. godine, ali Špigl je objavio samo arhivske podatke starije od 30 godina.