latinica  ћирилица
28/03/2023 |  07:49 ⇒ 08:05 | Autor: TANЈUG

Nakon tragedije u Nešvilu, Bajden pozvao Kongres da zabrani jurišno oružje

Nakon pucnjave u školi u gradu Nešvilu, država Tenesi i pogibije šest osoba, među njima troje djece, američki predsjednik DŽozef Bajden pozvao je američki Kongres da usvoji zabranu nošenja vatrenog oružja.
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

- Moramo učiniti više da zaustavimo nasilje vatrenim oružjem. To rasparčava naše zajednice. Ponovo pozivam Kongres da usvoji zabranu za jurišno oružje - rekao je Bajden u Bijeloj kući, prenosi Rojters.

Napadač iz Nešvila je 28-godišnja godišnja žena koja je juče, prije nego što je likvidirana, upala u školu sa najmanje dvije automatske puške i pištoljem, saopštila je policija.

S obzirom na to da Predstavnički dom američkog Kongresa kontrolišu republikanci, usvajanje bilo kakvog novog zakona o bezbjednosti oružja je malo vjerovatno ove godine, smatraju uticajni kongresmeni.

- Koliko još dece mora da bude ubijeno prije nego što republikanci u Kongresu usvoje zabranu jurišnog oružja ili uvedu obavezu bezbjednog čuvanja oružja - zapitala se tokom brifinga za novinare portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer.