latinica  ћирилица
28/03/2023 |  07:55 ⇒ 08:00 | Autor: TANЈUG

Povratak Paola Mađelija u Atelje 212; Premijerno izvedena predstava "Otac"

Predstava "Otac" nastala po tekstu Florijana Zelera u režiji Paola Mađelija premijerno je izvedena na Svjetski dan pozorišta na sceni Ateljea 212.
Premijera predstave "Otac" (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović) -
Premijera predstave "Otac" (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović)

Reditelj Paolo Mađeli se režijom komada "Otac" poslije trideset pet godina pauze vratio u pozorište u kojem je ostvario antologijske predstave.

Sinoćnja premijera bila je inspirisana drugim dijelom Zelerove trilogije ("Majka", "Otac" i "Sin") čija je priča fokusirana na ostarelog oca koji se bori sa demencijom.

Publiku u pozorištu "Atelje 212" na sceni su oduševili Voja Brajović, Hana Selimović, Ivan Mihailović, Dragana Varagić i Isidora Simijonović i Marko Grabež.

U ovoj tragikomičnoj porodičnoj drami Zeler se bavi procesom starenja i, u datim okolnostima, izvrnutim odnosom oca i kćerke, o ljubavi i gubitku, i dovodi u pitanje i postojanost kategorija istine i realnosti.

Predstava "Otac" - Voja Brajović i Hana Selimović (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović)

Dramu je prevela Ivana Dimić, dramaturg je Željka Udovičić Pleština, scenograf Darko Nedeljković, a kostimograf Leo Kulaš. Muziku je komponovao KOIKOI, tekstove songova napisala je DŽoja Mađeli, korepetitorka Ana Ćosović, a koreograf Boris Lukman.

Najuzbudljiviji dramski pisac današnjice, kako su Zelera okarakterisali kritičari Gardijana, debitovao je kao filmski reditelj upravo ovom dramom 2020. godine.

Osvojio je nagradu Oskar, zajedno sa Kristoferom Hemptonom u kategoriji za najbolji adaptirani scenario, prestižno priznanje pripalo je i Entoniju Hopkinsu za naslovnu ulogu, a film "Otac", uz šest nominacija za Oskar i Zlatni globus, dobio je i nekoliko BAFTA nagrada.

Dramska trilogija "Majka", "Otac", "Sin" donijela je Zeleru Molijerovu nagradu i danas se ubraja među najizvođenije na svjetskim scenama.