latinica  ћирилица
28/03/2023 |  09:06 ⇒ 10:17 | Autor: SRNA

Novi jednodnevni štrajk u Francuskoj

Francuska se danas suočava sa novom jednodnevnim štrajkom zbog sporne reforme penzijskog sistema, prema kojoj se starosna granica za odlazak u penziju podiže sa 62 na 64 godine.
Protesti u Parizu (Foto:  EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Protesti u Parizu (Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Protesti protiv Makronovog plana bili su uglavnom mirni, ali je do eskalacije došlo kada je Vlada usvojila nacrt zakona bez glasanja u parlamentu pozivajući se na član Ustava.

Tokom posljednjeg dana protesta u četvrtak 23. marta demonstranti su razbijali izloge, uništavali autobuske stanice a opljačkan je i restoran brze hrane "Mekdonalds". Slično nasilje registrovano je i u ostalim gradovima širom Francuske.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin upozorio je da postoji veoma ozbiljan rizik da se nasilje i danas ponovi, kako u Parizu, tako i u drugim gradovima. Oko 13.000 policajaca angažovano je danas da prati mitinge, od čega je manje od polovine u Parizu.

Prema njegovim riječima, organizacije krajnje ljevice najavile su da žele da "zapale Francusku".

Policija je savjetovala vlasnicima radnji koje se nalaze u blizini protestnog mitinga u Parizu da danas ostave zatvorene prodavnice.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i međunarodne organizacije osudile su pretjeranu upotrebu sile na proteklim protestima.

Veliki broj štrajkova u Francuskoj pokrenut je od sredine januara i danas se očekuje da će kao i ranije biti problema u željezničkom i vazdušnom saobraćaju dok su zatvorene i brojne škole.

Najmanje šest od sedam rafinerija u Francuskoj juče je prekinulo sa radom ili funkcionišu sa smanjenim kapacitetom dok su blokirani i terminali sa tečnim gasom.

Vlasti tvrde da je reforma penzijskog sistema od ključne važnosti kako bi se spriječila propast, dok sindikati i demonstranti smatraju da postoje i drugi načini da se to ostvari.

Sindikati su od Makrona zatražili da, radi smirivanja tenzija, povuče ili sačeka sa nacrtom zakona, koji je usvojen ali još nije objavljen, do revizije Ustavnog suda. Makron je izrazio volju da razgovara sa sindikatima ali na drugu temu.