latinica  ћирилица
28/03/2023 |  09:15 ⇒ 09:17 | Autor: SRNA

Grubiša: Kreirati esencijalnu listu lijekova

Vršilac dužnosti direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša izjavila je da bi trebalo kreirati esencijalnu listu lijekova koja, prema Zakonu o lijekovima BiH, predstavlja minimum medikamenata koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

Grubiša je u intervjuu Srni izjavila da bi kreiranje esencijalne liste još više osiguralo dostupnost osnovnih lijekova.

- Sa ovom listom proizvođači lijekova bi morali stalno na raspolaganju imati utvrđene količine esencijalnih lijekova, s ciljem osnovne zaštite zdravlja stanovništva. To bi značilo jednaku dostupnost osnovnih lijekova za svakog građanina, bez obzira gdje živi - pojasnila je Grubiša.

Ona je podsjetila da postoje razmimoilaženja mišljenja entiteta kada je riječ o esencijalnoj listi, te izrazila nadu da će ovo pitanje biti jedna od tema u narednom periodu.

POTREBNO MIЈENjATI PRAVILNIK O CIЈENAMA LIЈEKOVA

Kada je riječ o cijenama lijekova, Grubiša smatra da bi postojeći pravilnik, koji proizilazi iz Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, trebalo da bude predmet razmatranja i eventualnih izmjena i dopuna.

Ona je navela da je BiH malo i nesigurno tržište, te kao takvo neatraktivno za proizvođače lijekova, koji se često i povlače.

- Važno je stvoriti ambijent da proizvođači dolaze na tržište i da ostanu ovdje, kako bi dugoročno osigurali dostupnost lijekova, sa posebnim akcentom na efikasnost i bezbjednost - rekla je Grubiša.

Grubiša kaže da procedure registracije lijekova i medicinskih sredstava ne trebaju da traju duže nego što je to neophodno, jer se na taj način otvara put dostupnosti i zadržavanje proizvođača na tržištu.

PRIORITET - UNAPREĐENjE RADA I POSLOVNIH PROCESA

Ona je navela da su prioriteti ove ustanove sistematizacija radnih mjesta, kao i unapređenje rada i poslovnih procesa u skladu sa preporukama Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Grubiša je rekla da je najveći izazov usklađivanje Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sa objektivnim i stvarnim potrebama Agencije.

- Ovaj dokument mora biti strateški i razvojni jer samo tako rad Agencije može biti produktivniji, a da pravovremeno odgovorimo na sve zahtjeve i nadležnosti koje imamo. To bi trebalo da bude u interesu svih nas, jer moramo ići naprijed, ka efikasnosti procesa, a ne da nam breme budu neka stara vremena ili prakse - istakla je Grubiša.

Ona je navela da je akcenat stavljen na jačanje kapaciteta Agencije zbog mnogo zaostataka u radu i nedostatka stručnog kadra zbog, kako kaže, složene i dugotrajne procedure zapošljavanja propisane Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH.

Grubiša smatra da je potrebno pravovremeno i efikasno odgovoriti na sve zahtjeve jer je uloga Agencije važna u društvu, naročito u smislu dostupnosti, kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti lijekova na tržištu.

REFORMA AGENCIЈE NEOPHODNA ZBOG DALjEG RAZVOЈA

Grubiša je naglasila da zakonski okvir u kojem Agencija radi duže od 14 godina ne omogućuje njen rast i razvoj, zbog čega je neophodna reforma.

- Reforma je potrebna kako bi Agencija postala nezavisna i još funkcionalnija, što bi značilo stručno, organizaciono i finansijsko jačanje, te bi i naša misija koja se odnosi, između ostalog, na zaštitu i promociju zdravlja stanovništva obebjeđivanjem kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih lijekova i medicinskih sredstava - na djelotvorniji način bila sprovodiva u praksi - ukazala je Grubiša.