latinica  ћирилица
28/03/2023 |  09:22 ⇒ 09:25 | Autor: sputniknews.com

Transrodna osoba ubila troje djece i troje odraslih u hrišćanskoj školi u SAD

Odri Hejl (28), transrodna žena iz Nešvila, identifikovana je kao napadač na privatnu hrišćansku školi u tom gradu u američkoj državi Tenesi, u kojem su ubijena tri djeteta i tri odrasle osobe.
Odri Hejl (Foto: EPA-EFE/METRO NASHVILLE POLICE DEPARTMENT) -
Odri Hejl (Foto: EPA-EFE/METRO NASHVILLE POLICE DEPARTMENT)

Hejlova, bivša učenica ove škole, došla je u nju naoružana sa dvije poluautomatske puške i pištoljem, saopštila je policija. Ona je ubila tri devetogodišnja djeteta, učenika škole, kao i troje zaposlenih, starih između 60 i 61 godinu, navode američki mediji. Potom je sa drugog sprata škole pucala na policajce koji su se približavali zgradi, da bi je policijski tim ubio u hodniku škole.

Policija nije iznijela detalje o mogućem motivu napada, mada pretpostavlja da je u pitanju neka vrsta ogorčenosti na školu kod Hejlove, koja je nekada pohađala tu ustanovu.

Ona nije imala kriminalni dosije prije ove masovne pucnjave, a u njenoj kući nađeno je još oružja – dvije sačmarice, od kojih jedna sa skraćenom cijevi.

Kod ubijene žene koja je izvela napad nađene su i detaljne mape škole kao i drugi dokazi koji ukazuju na to da je napad pažljivo planiran.

Hejlova se bavila grafičkim dizajnom, a prošle godine je diplomirala na Nosi koledžu za umjetnost i dizajn, gdje je nagrađivana za uspjehe, navode američki mediji. Rođena je kao žena, a predstavljala se kao muškarac.

Povodom ovog napada oglasio se i američki predsjednik DŽozef Bajden, koji je naložio da zastave na Bijeloj kući, javnim i vojnim ustanovama budu spuštene na pola koplja.

- Moramo učiniti više da zaustavimo nasilje vatrenim oružjem. To rasparčava naše zajednice. Ponovo pozivam Kongres da usvoji zabranu za jurišno oružje - rekao je Bajden u Bijeloj kući.