latinica  ћирилица
28/03/2023 |  09:52 ⇒ 11:22 | Autor: RTRS

Višković i Hurtić osudili napad na povratničku porodicu u Višegradu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Sevlidom Hurtićem.
Višković sa Hurtićem - Foto: Twitter
Višković sa HurtićemFoto: Twitter

Premijer Višković i ministar Hurtić osudili su nedavni napad na povratničku porodicu u Višegradu, ocijenivši da je riječ o napadu iz koristoljublja, te pozvali nadležne organe i institucije da što prije potpuno rasvijetle ovaj slučaj.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, u vezi sa realizacijom infrastrukturnih projekata za rješavanje pitanja povratnika i raseljenih lica, kao i o drugim aktuelnim pitanjima.

Ministar Hurtić upoznao je premijera Viškovića i sa aktivnostima Ministarstva koje se odnose na podršku Romima u Republici Srpskoj i BiH, kada je riječ o obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i izgradnji stambenih objekata.

Hurtić je juče u Višegradu najavio da će tražiti sastanak sa Viškovićem i ministrom unutrašnjih poslova Snišom Karanom da bi do kraja bio rasvijetljen nedavni napad na povratnike u selu Omeragići.

Predstavnici opštine Višegrad istakli su da slučaj nema nacionalnu konotaciju već predstavlja čin koristoljublja, navodeći da su tokom minulih dvadeset godina međunacionalni odnosi u ovoj opštini dobri.

Policija iz Višegrada uhapsila je 24. marta uveče muškarca iz ovog mjesta čiji su inicijali B.P. osumnjičenog za razbojništvo nad Fadilom i Ajšom Memišević iz sela Omeragići koje je izvršeno istog dana.

Osumnjičeni je pušten nakon isteka 24 časa od lišenja slobode, s obzirom na to da nadležno Tužilaštvo u Istočnom Sarajevu nije predložilo mjeru pritvora.

Iz Okružnog tužilaštva navode da iz dokaza koje je do tada obezbijedila Policijska uprava Foča "nije proizilazila osnovana sumnja da je uhapšeno lice izvršilac ovog krivičnog djela", te da "protiv njega nije podnesen prijedlog za određivanje mjere pritvora jer nisu ispunjeni zakonski razlozi".

U Policijskoj upravi su rekli da ne mogu ulaziti u odluke Tužilaštva, te da lice B.P. ostaje glavni osumnjičeni za krivično djelo razbojništvo i protiv njega se i dalje preduzimaju istražne mjere i radnje. U narednom periodu biće urađeno vještačenje dokaza pronađenih na licu mjesta, dodali su iz Policijske uprave Foča.