latinica  ћирилица
28/03/2023 |  10:00 ⇒ 21:51 | Autor: RTRS

NSRS o Izvještaju o radu i poslovanju Garantnog fonda Srpske a.d. Banjaluka za 2021. godinu (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Poseban izvještaj Ombudsmana za djecu – Pravo djeteta koje se nalazi u stanju socijalne potrebe na smještaj u ustanovu. U toku je rasprava o Izvještaju o radu i poslovanju Garantnog fonda Republike Srpske a. d. Banjaluka za 2021. godinu.
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

 

Sjednicu možete pratiti na RTRS plus i našem portalu.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Poseban izvještaj Ombudsmana za djecu – Pravo djeteta koje se nalazi u stanju socijalne potrebe na smještaj u ustanovu.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Izvještaj o radu Pravobranilaštva Republike Srpske za 2021. godinu u kojem se navodi da je u izvještajnom periodu završeno 1.160 predmeta, vrijednosti 87,4 miliona KM.

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica rekao je u parlamentu Republike Srpske da je od ovog broja spor dobijen u 488 predmeta, čija je vrijednost 64,7 miliona KM.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za ovu godinu koji iznosi 2,7 miliona KM i sačinjen je na osnovu planiranih aktivnosti Komisije, kao i ostvarenja budžeta u 2022. godini.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske analizirala je primjenu i sprovođenje podzakonskih akata, te istakla potrebu za izradu novih u sektoru električne eneregije, navodi se u izvještaju o radu ove komisije u 2021. godini.

- Aktivnosti Regulatorne komisije su bile usmjerene ka izradi većeg broja podzakonskih akata iz sektora električne energije s ciljem što bolje pripreme za primjenu zakona o električnoj energiji - piše u izvještaju.

Prethodno su razmotreni izvještaji Komisije za hartije od vrijednosti Srpske o stanju na tržištu hartija od vrijednosti, o radu i finansijskom poslovanju Komisije za 2021. godinu.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada u narednom periodu stimulisati trgovanje hartijama od vrijednosti u Srpskoj fizičkih lica.

- U narednih mjesec dana pripremićemo svu potrebnu dokumentaciju u vezi sa pravilnicima i uredbama gdje ćemo stimulisati kupovinu hartija od vrijednosti fizičkih lica - rekao je Višković.

On je naglasio da treba trgovati hartijama od vrijednosti jer su kamatne stope na obveznice Republike Srpske ili nekog preduzeća 100 odsto ili 200 odsto veće nego na deponovana sredstva na računima kod poslovnih banaka.

U izvještajima Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske za 2021. godinu navedeno je da je ukupan promet na Banjalučkoj berzi u 2021. godini iznosio 377,8 miliona KM, što je za 48,5 odsto manje od ukupnog prometa u 2020. godini.

U izvještajnom periodu poslovanje učesnika na tržištu hartija od vrijednosti odvijalo se u vanrednim okolnostima uzrokovanim negativnim posljedicama virusa korona.

U izvještaju se navodi da je na primarnom tržištu putem emisija hartija od vrijednosti prikupljen značajno veći iznos novčanih sredstava u odnosu na isti period 2020. godine, dok je na sekundarnom tržištu zabilježen pad ukupnog prometa kao posljedica smanjene javne ponude obveznica i trezorskih zapisa.

U izvještaju se navodi da je povećano učešće redovnog prometa u ukupno ostvarenom prometu sa 16,4 odsto na 28,9 odsto, te povećanje učešća vlasničkih hartija od vrijednosti sa 15,3 odsto na 26,6 odsto.

U izveštajnom periodu zabilježeno je smanjenje učešća dužničkih hartija od vrijednosti sa 84,7 odsto na 73,4 odsto, te povećanje ukupne tržišne kapitalizacije svih hartija od vrijednosti 3,4 odsto.

--------------------------------------------------------------------

Na dnevnom redu je i izbor potpredsjednika Narodne skupštine iz SDS-a.

Poslanik SDS-a Milan Petrović biće predložen za potpredsjednika iz reda opozicije, izjavio je vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević.

Ranije su za potpredsjednike Narodne skupštine izabrani Anja Ljubojević iz SNSD-a, Petko Rankić iz Socijalističke partije i Mirsad Duratović iz Pokreta za državu.