latinica  ћирилица
28/03/2023 |  10:14 ⇒ 11:22 | Autor: Agencije

Više od 100.000 Britanaca izlazi na ulice

Više od 100.000 državnih i javnih službenika pridružiće se još jednom sveopštem štrajku 28. aprila u Velikoj Britaniji.
London (Foto: EPA-EFE/NEIL HALL, ilustracija) -
London (Foto: EPA-EFE/NEIL HALL, ilustracija)

Sindikat javnih i komercijalnih službi u Velikoj Britaniji saopštio je da će se više od 100.000 državnih i javnih službenika pridružiti još jednom sveopštem štrajku 28. aprila zahtijevajući od vlade veće plate i penzije, uslove otpuštanja i sigurnost posla.

Sindikat je saopštio da su njegovi članovi glasali da se preduzmu mjere za povećanje pritiska na vladu. Takođe su dodali da ne odustaju.

- Ministri treba da riješe spor tako što će staviti novac na sto. Znamo da su štrajkovi već izazvali ozbiljne poremećaje. Nove obustave rada i još jedan nacionalni dan akcije će jačati pritisak na vladu koja odbija da sluša izjavio je generalni sekretar ovog sindikata Mark Servotka, prenosi Bi-Bi-Si.

Ranije je Vlada saopštila da zahtjevi sindikata koštaju 2,4 milijardi funti i da nije u mogućnosti to da priušti. Članovi sindikata, kojima je ponuđeno povećanje od dva do tri odsto, posljednji put su štrajkovali ranije ovog mjeseca.

Hiljade državnih službenika organizovali su seriju štrajkova, uključujući željezničare, ljekare i nastavnike, tražeći rast plata.