latinica  ћирилица
28/03/2023 |  10:56 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Uručeni ključevi za 50 stanova u banjalučkom naselju Ada (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković dodijelili su ključeve 50 stanova za izbjegla i raseljena lica u banjalučkom naselju Ada gdje je u okviru Regionalnog stambenog programa izgrađena zgrada vrijednosti 2.975.231 KM.
Milorad Dodik i Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Željka CvijanovićFoto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poželio je sreću porodicama i zahvalio se svima koji su pomogli u ovom programu, a koji se sprovodi širom Republike Srpske.

- U Doboju se gradi više od 100 stanova, a imamo namjeru da ovdje izgradimo još stanova i to je dobra prilika da konačno riješimo pitanje smještaja raseljenih ljudi u Srpskoj - rekao je Dodik.

On je istakao da je pitanje raseljenih, a ne samo izbjeglih, postalo prioritet u međunarodnim programima.

- Zadovoljan sam u ime Republike Srpske što ovaj program funkcionioše i što imamo priliku da ljudima koji dugo čekaju riješimo njihovo stambeno pitanje - rekao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na svečanoj ceremoniji izrazila je zahvalnost donatorima koji su sa institucijama Srpske riješili problem ovih kategorija i obezbijedili im stanove.

Dodjela ključeva, Dokik, Cvijanović, Stanivuković (Foto: RTRS)

- Ponosna sam što sam mnogo godina i sa Dodikom i drugim kolegama mogla da učestvujem u ovom projektu - rekla je Cvijanovićeva i poželjela sreću novim stanarima zgrade.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Gradonačelnik Banjaluke rekao je da je riješeno stambeno pitanje za 50 porodica izbjeglih i raseljenih lica, dodajući da još oko 200 porodica čeka rješavanje stambenog pitanja.

- Želimo da u naredne dvije do tri godine riješimo sva ta pitanja - rekao je Stanivuković.

Dodjela stanova (Foto: RTRS)

Svečanosti dodjele ključeva prisustvovali su i direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, te u ime donatora šef Operativnog odjeljenja Delegacije EU za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Đanluka Vanini.

Vanini je rekao da je EU u Regionalni stambeni program donirala 238 miliona evra.

- U okviru Regionalnog stambenog programa do sada je obezbijeđeno 2.600 stambenih jedinica za porodice koje su u potrebi - rekao je Vanini.

Zgrada u banjalučkom naselju Ada (Foto: RTRS)

Grad Banjaluka obezbijedio je za novu zgradu zemljište i infrastrukturne priključke, a izvođač radova bio je Proda mont iz Doboja.

Stanovi su namijenjeni za trajno zbrinjavanje raseljenih i izbjeglih lica.

Manifestaciji u naselju Ada prisustvovali su i ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić, potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranić, kao i predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković.