latinica  ћирилица
28/03/2023 |  11:36 | Autor: SRNA

Finci strahuju da će ih Vašington iskoristiti za svoje ciljeve

Stanovnici Finske plaše se da ta zemlja nakon pristupanja NATO-u neće više biti neutralna, jer će ih Vašington iskoristiti za ostvarenje sopstvenih ciljeva, izjavio je lider parlamentarne grupe mađarske vladajuće stranke Fideš Mate Kočiš.
Zastave NATO-a i Finske (Foto ilustracija:  Pixabay) -
Zastave NATO-a i Finske (Foto ilustracija: Pixabay)

On se pozvao na elektronske poruke dobijene od finskih političara koji su izrazili zabrinutost naroda zbog zahtjeva Finske da se pridruži Alijansi.

- Oni se plaše da Finska, nakon pridruživanja, više neće biti neutralna i mirna zemlja, pošto bi dio granice sa Rusijom duge 1.300 kilometara mogao da postane žarište oružanog sukoba - rekao je Kočiš.

Kočiš je istakao da su zabrinuti građani Finske zatražili od njega, kao lidera vladajuće frakcije u Parlamentu Mađarske, da ne doprinosi ulasku Helsinkija u NATO.

Finci, navodno, žale zbog toga što u Finskoj nije organizovan referendum u vezi sa pridruživanjem Alijansi, piše Sputnjik.

Kočiš je naglasio da su to "ozbiljne zabrinutosti", te da je, iako je donekle saglasan sa Fincima, kasno da se pokrene bilo kakva diskusija o tome.

- Odlučili smo da danas u 18.00 časova glasamo o pristupanju Finske NATO-u - saopštio je Kočiš i dodao da će parlamentarna grupa kasnije donijeti odluku u vezi sa sličnim zahtjevom Švedske.

Finska i Švedska predale su zahtjeve na učlanjenje u NATO 18. maja prošle godine. Međutim, Turska i Mađarska su jedine izrazile rezervisanost povodom tih zahtjeva.

Turska je prvobitno blokirala zahtjeve zbog dugogodišnje podrške koju Finska i Švedska pružaju Radničkoj partiji Kurdistana, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom i velikom prijetnjom za državnu bezbjednost.

Ankara je odustala od prigovora nakon sastanka predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana sa liderima dvije nordijske zemlje. Međutim, proces je ponovo obustavljen za Švedsku nakon incidenta u januaru, kada je u Stokholmujavno spaljen Kuran.