latinica  ћирилица
28/03/2023 |  11:55 ⇒ 30/03/2023 | 12:04 | Autor: RTRS

Marfi: Parlamentarna skupština treba da donese zakon kako da raspolaže imovinom

Majkl Marfi, američki ambasador u BiH rekao je da je što se tiče imovine na teritoriji Republike Srpske, Ustavni sud bio jasan, te kaže da državna imovina pripada državi.
Majkl Marfi u Srebrenici - Foto: RTRS
Majkl Marfi u SrebreniciFoto: RTRS

- Ali tu ima jedno važno "ali". Parlamentarna skupština treba da donese zakon kako da se tom imovinom raspolaže. Ovdje nije pitanje šta ko smatra nego je to pitanje zakona, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u tom smislu iznio neke pravne fantazije. Ne radi se o tome kako imovinu "oduzeti" bilo kome, nego kako tu imovinu dobro iskoristiti za ekonomske i druge svrhe. Mora se riješiti pravni status te imovine kako bi poslovna zajednica, opštine ili bilo koji drugi titular mogao da izvrši neke značajne investicije. Kada to sve propada zato što je neiskorišteno, ne donosi korist nikome. Sada je na parlamentu da svi sjednu zajedno i da se dogovore, a koliko znam, Srpska ima svoje predstavnike tamo u oba doma. Mislim da se radi o ljudima koji su potpuno sposobni da uđu u dijalog i riješe sva ta sporna pitanja - kazao je Marfi u intervjuu za Nezavisne.

Marfi smatra da ovdje uopšte nije riječ o tome da se ide u jednu ili drugu zajednicu, nego o tome da se, kako kaže, uspostavi pravni okvir o državnoj imovini koja u skladu s međunarodnim pravom i Ustavom BiH pripada državi.

- To ne znači da država treba da zadrži svu tu imovinu. Na primjer, Ministarstvo odbrane je odlučilo da im dio toga ne treba i oni su taj dio vratili entitetima - kazao je Marfi.

Marfi kaže da je SAD Milorada Dodika nekad gledao drugačijim očima nego danas.

- Možda bi gospodin Dodik trebalo da posluša zadnji hit Tejlor Svift. Nekada davno gospodin Dodik, haj'mo ga nazvati originalni Dodik, bio je političar koji obećava - istakao je Dodik.