latinica  ћирилица
28/03/2023 |  12:28 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

U Banjaluci konferencije o borbi protiv sajber kriminala (VIDEO)

U Banjaluci je danas otvorena konferencije "Zemlje SEPKA u borbi protiv sajber kriminala".
Banjaluka: Konferencije o borbi protiv sajber kriminala - Foto: RTRS
Banjaluka: Konferencije o borbi protiv sajber kriminalaFoto: RTRS

Na konferenciji SEPKA - Udruženja šefova policije Јugoistočne Evrope, posebno će biti analizirani i prezentovani slučajevi iz prakse takozvanih ransomvera, koji iz godine u godinu zauzimaju jedan od najučestalijih oblika sajber kriminaliteta.

Konferencija je okupila učesnike iz jugoistočne Evrope i Evropske unije kako bi razmijenili iskustva i podigli borbu i mjere bezbjednosti na viši nivo.

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević istakao je značaj ove konferencije jer predstavlja dobru priliku za razmjenu iskustava zemalja jugoistočne Evrope u oblasti sajber bezbjednosti.

On je istakao da je neophodno konstantno usavršavanje i razmjena iskustava u oblasti borbe protiv sajber kriminala, jer se u sajber prostoru svakodnevno mogu pojavljivati nove prijetnje.

- Organizovali smo niz događaja koji imaju za cilj poboljšanje saradnje u oblasti svih bezbjednosnih aspekata na teritoriji Asocijacije SEPKA. Ovo je dobra prilika za razmjenu iskustava, načina i metoda rada, kako bismo podigli borbu protiv sajber kriminaliteta i uopšteno rad na sajber bezbjednosti na viši nivo - rekao je Kostrešević.

On je napomenuo da je sajber kriminalitet globalna prijetnja, te da je u Republici Srpskoj bilo na desetine napada putem raznih takozvanih ransomvera.

- Cilj nam je da na konferenciji razmijenimo što više iskustava i podataka koji su u vezi sa ovim napadima, ali i da razgovaramo o sajber-terorizmu, odnosno načinu na koji određene grupacije ljudi koriste moderne tehnologije kako bi izazvali uznemirenost građana - rekao je Kostrešević.