latinica  ћирилица
28/03/2023 |  12:47 ⇒ 14:45 | Autor: Agencije

Stav Grčke u vezi sa KiM ostaje čvrst i nepromijenjen (FOTO)

Predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je nakon nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i nakon plenarnog sastanka delegacija Srbije i Grčke da stav te zemlje u vezi sa Kosovom i Metohijom ostaje čvrst i nepromijenjen.
Vučić i Sakelaropulu (Foto Tanjug/ Zoran Žestić) -
Vučić i Sakelaropulu (Foto Tanjug/ Zoran Žestić)

Pritisci uvijek postoje, ali to nije uticalo na naš stav o Kosovu i Metohiji - izjavila je Sakelaropulu.

Na pitanje o sastancima održanim u Ohridu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kazala je da je Grčka uvijek imala mišljenje da Srbija pripada evropskoj porodici.

- Mi podržavamo dijalog Beograda i Prištine i nedavne razgovore. Naš cilj je jačanje ekonomske pozicije Srbije. Cilj je dijalog i priključenje Zapadnog Balkana EU. Naš stav u vezi sa KiM ostaje nepromijenjen i stabilan - rekla je Sakelaropulu.

Katerina Sakelaropulu (Foto Tanjug/ Zoran Žestić)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Srbija i Grčka potvrdile privrženost i podršku principima rezolucija UN i teritorijalnog integriteta.

Vučić je nakon sastanka sa predsjednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu i nakon plenarnog sastanka delegacija Srbije i Grčke rekao da, kao što Grčka podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Helenske države i na kopnu i na vodi.

- Hvala predsjednici i premijeru na podršci teritorijalnom integritetu. Za nas je važno poštovanje međunarodnog prava i tokom susreta sam potvrdio koliko je važno raditi na kompromisnim rješenjima sa Prištinom - rekao je Vučić.

Kako je istakao, zahvalio se grčkoj predsjednici na podršci Srbije na evropskom putu i što su se trudili da pomognu.

- Vjerujem da u narednom periodu možemo da postignemo dalji napredak i u ekonomiji - rekao je on i istakao da je srećan, jer je ugostio grčku delegaciju.

Plenarni sastanak delagacije Srbije i Grčke (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

- Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih, sestrinskih i bratskih odnosa - naši narodi se dobro razumiju, a političari samo prate ono što ljudi odavno osjećaju. Danas smo analizirali i političku situaciju u regionu jugoistočne Evrope, u svijetu, bilateralne i ekonomske odnose, mogućnosti dalje saradnje - naglasio je on.

Vučić je dodao da su Srbija i Grčka prošle godine dostigle maksimalni nivo trgovinske razmjene od 788, 5 miliona evra.

- Vjerujuem da ćemo ove godine biti na milijardu evra, a to je samo razmjena roba i usluga je na 1,446 milijardi evra i vjerujemo da u tome postoji mogućnost za uvećanje broja srpskih turista u Grčkoj - rekao je danas Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučić je istakao i da više od 50 odsto srpskih turista ide u Grcku na godišnje odmore i to ne samo na sjever, već značajan dio ide u Atinu, na Peloponez, Krit i na ostrva.

Dodao je i da Srbija želi da privuče u zemlju i veći broj turista iz Grčke, kao i da razvija saradnju u drugim sferama.