latinica  ћирилица
28/03/2023 |  13:11 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Tužilaštvo traži produženje pritvora Tačiju

Kancelarija specijalizovanog tužioca u Hagu zatražila je da se za još dva mjeseca produži pritvor Hašimu Tačiju, koji je sa još trojicom bivših vođa terorističke Oslobodilačke vojske Kosova optužen za ratne zločine nad civilima i političkim neistomišljenicima počinjene od početka 1998. do kraja 2000. godine.
Hašim Tači (Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN, ilustarcija) -
Hašim Tači (Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN, ilustarcija)

Produženje pritvora Tačiju je opravdano prema ocjeni tužilaštva, posebno iz razloga što će ubrzo početi suđenje njemu i ostaloj trojici bivših vođa terorističke OVK Јakupu Krasnićiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Selimiju.

Iz tužilaštva su saopštili da sudsko vijeće mora imati u vidu činjenice da bi puštanjem na slobodu Tači mogao da iskoristi uticaj, saznanja o optužbama i dokazima protiv njega, rizik da bi opstruisao suđenje i posebno da bi mogao da podstakne ili pomogne izvršenje daljih zločina.

Suđenje Tačiju i ostalima trebalo bi da počne 3. aprila, a oni su zajedno optuženi za ratne zločine počinjene nad civilima i političkim neistomišljenicima počinjenim od početka 1998. do kraja 2000. godine.

U sudu u Hagu danas je saslušan prvi svjedok na suđenju Pjetru Šalji koji je optužen za ratne zločine, nehumano postupanje, ubistva i mučenja pritvorenika u ilegalnom logoru OVK u Fabrici metala u Kuksu u Albaniji.