latinica  ћирилица
28/03/2023 |  13:32 ⇒ 14:19 | Autor: SRNA

Nisu prihvaćene izmjene Zakona o platama

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Doma naroda, čime nije prihvaćen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

Tokom rasprave o ovom zakonskom prijedlogu koji predviđa ograničenje iznosa otpremnina za zaposlene u institucijama BiH, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović rekao je da je tokom razgovora o formiranju parlamentarne većine dogovoreno da se o svim zakonima koji su u proceduri po godinu i više dana zajednički raspravlja kroz Savjet ministara.

- Time bi se napravio kvalitetan iskorak da Savjet ministara radi u punom kapacitetu - rekao je Čović.

On je rekao da su većina izmjena i dopuna koje se danas pominju produkt razmišljanja poslanika i delegata, što je poslovnički prihvatljivo, ali se promijenila parlamentarna većina, zbog čega je zamolio da se za fiskalne zakone napravi uvid kakve su posljedice njihovog donošenja.

Prema njegovim riječima, kada se govorilo o akcizama i PDV-u malo ko je govorio šta će se dešavati sa budžetima.

- Sada imamo paket od dva zakona izmjena i dopuna na identičan zakon - u prethodne dvije tačke i sada. Čini se da bi bilo logične da Savjet ministara kroz resore raspravi zakone i objedini ih u jednu cjelinu - rekao je Čović.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić istakao je da je pitanje otpremnina u institucijama BiH otvoreno u prethodnom sazivu parlamenta BiH, te naglasio da je neprimjereno da najviši funkcioneri za odlazak u penziju dobiju 30.000 KM otpremnine.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je, takođe, podržao negativno mišljenje Ustavnopravne komisije čime nije prihvaćen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji predviđa da se obustavi isplata plate svim poslanicima i delegatima koji svjesno ili bez valjanog opravdanja odbiju da dolaze na sjednice.