latinica  ћирилица
28/03/2023 |  13:51 | Autor: SRNA

"Priština vodi montiran proces protiv Ivana Todosijevića"

Predsjedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedjeljak 3. aprila, javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, što je nečuveno i dokazuje da Priština vodi montiran proces, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju - Foto: Facebook
Kancelarija za Kosovo i MetohijuFoto: Facebook

U saopštenju se navodi da je Todosijeviću poziv za izdržavanje kazne stigao prošle nedjelje, a tek danas mu je uručena presuda Apelacionog suda samoproglašenog Kosova kojom se potvrđuje da je osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora.

- Nečuveno je da se poziv na izdržavanje kazne bilo kome uručuje bez prethodno uručene pisane presude, što nedvosmisleno dokazuje da Priština, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, protiv Todosijevića vodi politički i montiran proces čiji je cilj da Srbima na Kosovu i Metohiji bude suđeno za verbalni delikt i da im bude zabranjena sloboda mišljenja i govora - upozorio je direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković i dodao da o tome svjedoči činjenica da je Todosijević o presudi saznao iz prištinskih medija.

On je ukazao da je posebno indikativno to da se Todosijević poziva na izdržavanje zatvorske kazne uoči nove runde tehničkog dijaloga u Briselu, što pokazuje da Priština na sve načine želi da opstruiše i obesmisli dijalog, a slučaj Todosijevića se zloupotrebljava u političke svrhe.

Petković je istakao da je u ponovljenom suđenju Ivanu Todosijeviću prekršen Briselski sporazum i pogažena vladavina prava jer je sudsko vijeće takozvanog apelacionog suda Kosova sastavljeno od sudija Albanaca 28. februara odlučivalo o njegovoj žalbi, što je direktno u suprotnosti sa tačkom 10 Briselskog sporazuma koja kaže da u slučajevima iz srpskih sredina sastav vijeća mora biti većinski srpski.

- O vladavini prava na Kosovu i Metohiji najrečitije govori činjenica da se Albanac Azem Kurtaj, koji je pucao na srpsku djecu dok su nosila Badnjak uoči Božića, pušta u kućni pritvor, a taj pokušaj ubistva karakteriše kao "!izazivanje opasnosti", dok se Todosijević osuđuje na godinu dana zatvora zbog izgovorene javne riječi - ukazao je Petković.

Todosijevićev advokat će odmah iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog lijeka i podnijeti žalbu takozvanom vrhovnom sudu u Prištini na odluku o zatvorskoj kazni i presudi, dok će Kancelarija za Kosovo i Metohiju o najnovijem kršenju sporazuma i gaženju osnovnih ljudskih i demokratskih prava Todosijeviću obavijestiti posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, kao
i sve ambasadore Kvinte.

Ivan Todosijević prvostepeno je i prvi put osuđen krajem 2019. godine zbog izjave koju je dao na obilježavanju 20 godina od NATO bombardovanja u Zvečanu kada je naveo da je "slučaj Račak" izmišljen i iskorišten kao povod za bombardovanje. Apelacioni sud u Prištini je ovu presudu potvrdio.