latinica  ћирилица
28/03/2023 |  15:28 | Autor: SRNA

Špirić: Sistemski riješiti Zakon o platama

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je danas da izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH treba riješiti sistemski, te da su pojedinačni pokušaji populistički i da prave destrukciju.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

- To je igranje s novcem i treba smanjiti dozu populizma na najmanji mogući nivo - rekao je Špirić nakon sjednice Doma naroda sa čijeg je dnevnog reda skinut izvještaj o postizanju identičnog teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH i izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o PDV-u.

On je istakao da su izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH, koji su u parlamentarnoj proceduri dio kampanje i da je logično da oni budu vraćeni resornom ministarstvu i Savjetu ministara.

Špirić je pojasnio da je jedinstven stav Kolegijuma bio da se izmjene i dopune Zakona o akcizama i izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/ proslijede Savjetu ministara na razmatranje.

- Da onda vidimo šta to znači sa stanovišta finansijske stabilnosti entitetskih, ali i budžeta BiH. S obzirom da je budžet Republike Srpske usvojen krajem prošle godine, da je usvojen i budžet Vlade Federacije, a da očekujemo da ćemo usvojiti i budžet BiH, sasvim je logično da nova vlast ide sa računicom, da li će to ugroziti fanansijsku stabilnost entiteta, kantona i BiH - pojasnio je Špirić.

Podsjetio je da je rok trajanja izmjena i dopuna Zakona o PDV-u bio do 31. decembra prošle godine.

- Šta dobijamo danas da smo usvojili zakon čiji je rok prošao - rekao je Špirić.