latinica  ћирилица
28/03/2023 |  15:53 ⇒ 15:56 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Rusija zna zašto se bori u Ukrajini - Rusi moraju biti oslobođeni

Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi zaštite Rusa i onih građana koji govore ruskim jezikom koje Ukrajina tlači kršeći sve međunarodne norme, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu ruskim medijima.
Lavrov  (Foto:EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE) -
Lavrov (Foto:EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE)

- Mi izvodimo našu specijalnu vojnu operaciju upravo zbog onih ljudi koji su ugnjetavani, kršeći sve međunarodne norme i principe, kršeći temelje na kojima je proglašena nezavisnost Ukrajine - rekao je Lavrov.

On je istakao da "Deklaracija o nezavisnosti izričito kaže da žele da budu neutralna, vanblokovska država i da će to biti".

- Otvoreno govore da su Rusima i građanima koji govore na ruskom u tom području i uopšte nacionalnih manjina obezbijeđena sva prava i deklarativno se govori da žele da žive u miru, dobrosusjedstvu i slozi sa svim svojim susjedima - poručio je Lavrov

Lavrov je upozorio da je "sve to sada precrtano i predato na komadanje neonacistima koji su sad na vlasti u Kijevu".

- I zato znamo za šta se borimo. Znamo da želimo da oslobodimo ove ljude od svake prijetnje koju sadašnje ukrajinske vlasti mogu da stvore njihovim životima, njihovim tradicijama, njihovim porodicama - naglasio je Lavrov.

Lavrov je dodao da "oni ne biraju istoriju i geografiju", pa Rusija "nema pravo da te ljude ostavi da ih nacisti i rasisti raskomadaju".

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije, u obraćanju Saveznoj skupštini, saopštio da je SVO pokrenut da bi zaštitio ljude, osigurao bezbjednost zemlje, kao i da bi eliminisao prijetnju koju predstavlja ukrajinski neonacistički režim.