latinica  ћирилица
28/03/2023 |  17:18 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Posluju u Srpskoj, a račune polažu strancima: Šta donosi zakon o neprofitnim organizacijama? (VIDEO)

Nakon što je utvrđen u Vladi, Nacrt zakona o posebnom registru za transparentniji rad neprofitnih organizacija uskoro bi trebalo da bude i na dnevnom redu Parlamenta Srpske. Cilj je, kaže ministar pravde Miloš Bukejlović kontrola redovnog poslovanja, uvođenje godišnjeg inspekcijskog nadzora nevladinih organizacija, sprečavanje zloupotreba.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Sličnim zakonima ovu oblast uredile su i Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Šta se njime konkretno uređuje?

Јavnost rada, kontrola finansijskih tokova i poslovnih knjiga, podnošenje finansijskih izvještaja. Sve ovo trebalo bi da reguliše Zakon o neprofitnim organizacijama, čiji nacrt je utvrdila Vlada. Cilj je spriječiti zloupotrebu poslovanja kako kroz nelegalne tokove novca ne bi došlo do izazivanja društvene destrukcije, destabilizacije i finansiranja terorističkih organizacija.

- Novim zakonom se predviđa njihova obaveza da svoje finansijske tokove koji se odnose na iznos koji im je doznačen, naznaku uplatioca, kao i način utroška sredstava, šalju polugodišnje i godišnje izvještaje Ministarstvu pravde da bi se vršio nadzor nad zakonitošću rada - naveo je Bukejlović.

Već na najavu Nacrta zakona koji bi regulisao ovu oblast, u Republici Srpskoj svoj glas protiv digla je opozicija, ali i međunarodna zajednica u BiH. Najglasniji bili su Amerikanci, ali ni predstavnici dijela Evropske unije ne izostaju sa kritikama. Zašto, pita predsjednik Milorad Dodik, kad u svojim zemljama imaju i mnogo strože zakone ovoga tipa.

- Sada ne može ni EU da zaustavi. Vidim da su oni uputili komentare oko toga , a to je isti zakon kao u EU. Imate jednu stvar, kada Amerikanci kažu "da donijeli smo zakon 1938. godine i tri puta ga mijenjali, ali ne preporučujemo drugima da ga donesu". Kako to jedna stvar važi za njhi, a jedna za nas - rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Zbog sličnih kritika Evropske unije, Srpska je prije pet godina odustala od zakona koji reguliše rad nevladinih neprofitnih organizacija. Sada neće uspjeti, bez dileme su u vladajućoj koaliciji.

- Ovo je jedan zakon koji će omogućiti dodatnu transparentnost u smislu izvora finasniranja, što u svakom slučaju ne bi trebalo da bude tajno, jer većina NVO potpuno opravdano dobija određena sredstva iz različitih država EU i njihovih fondacija - istakao je poslanik SNSD-a Srđan Mazalica.

I u opoziciji tvrde da su za kontrolu rada svih organizacija, ali kažu ne vjeruju u dobronamjernost vlasti. U SDS-u će sačekati da nacrt ovog zakona dođe u Skupštinu, pa će tek tada odlučiti da li će ga podržati.

- Neke od tih organizacija na svojim internet prezentacijama publikuju iznose o kojima se radi i to se može vidjeti,ali nemam ništa protiv da o svemu obavijeste Vladu - naveo je poslanik SDS-a Vukota Govedarica.

U resornom ministarstvu kažu da je ova oblast regulisana u Srbiji i Crnoj Gori, a Hrvatska je slično zakonsko rješenje usvojila prije skoro deset godina.

- Ova vrsta zakona omogućiće, osim kontrole redovnog poslovanja, uvođenje inspekcijskog nadzora jednom godišnje. Sada se uvodi mogućnost da građani, republički organi, kao i sva druga fizička i pravna lica koja su zainteresovana, izvrše jednu vrstu predstavke gdje će se vršiti i vanredna inspekcijska kontrola ovih organizacija - dodao je resorni ministar Miloš Bukejlović.

Zašto je značajno da imamo ovakav zakon, iz Ministarstva pravde podsjećaju da se BiH sve do 2015. nalazila na svjetskoj, a do prije dvije godine i na evropskoj listi visokorizičnih zemalja. Republika Srpska ima Zakon o udruženjima i fondacijama, ali se njime ne regulišu finansijski tokovi, već registracija, unutrašnja organizacija i prestanak rada. Na kraju, u kojoj to zemlji možete raditi, a da njoj ne polažete račune, već samo strancima koji ih finansiraju!