latinica  ћирилица
28/03/2023 |  17:21 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Ko je kriv za propust i čija je nadležnost bila obezbjeđivanje Zorana Milanovića? (VIDEO)

Dolazak hrvatskog predsjednika u Derventu i odlikovanje zloglasne 103. brigade HVO-a, odgovorne za ratne zločine nad Srbima u Posavini, još odzvanja javnim prostorom. Ko je kriv za propust, ko je znao, ali krio i čija je nadležnost bila obezbjeđivanje Zorana Milanovića?
Milanović - Foto: RTRS
MilanovićFoto: RTRS

Opozicija za propust optužuje vlast i MUP. Obezbjeđivanje stanih državnika nadležnost je MIP-a i Direkcije za koordinaciju BiH, odgovara ministar Siniša Karan. Sa izvinjenjem se oglasio načelnik Broda, SDS-ov Zoran Vidić, koji se sa Milanovićem susreo nakon sramnog odlikovanja u Derventi.

Počelo je žustrom raspravom u Narodnoj skupštini. Mimo dnevnog reda, o posjeti predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Derventi i Brodu, poslanici su najduže raspravljali. Satima je opozicija odgovornost prebacivala na vlast da su znali koji je povod Milanovićeve posjete i da su mogli da je spriječe. PDP traži da Milanović bude proglašen personom non grata u Srpskoj.

- Јa sam borac i ja ne spavam poslije onoga što ste vi uradili i što ste dozvolili uz obezbjeđenje Policije Republike Srpske da u Derventi se odlikuje brigada s kojom sam se i ja borio i moji saborci. Ovo što ste uradili sad više nikad nećete uraditi - istakao je Radislav Dončić, poslanik PDP-a u NSRS.

Dolazak svakog stranog državnika, pa i Milanovića u BiH u nadležnosti je Ministarstva spoljnih poslova i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. To bi, valjda, poslanici trebalo da znaju! To znači da obezbjeđivanje Milanovića nije bilo u nadležnosti MUP-a i institucija Srpske, objasnili su premijer Radovan Višković i ministar Siniša Karan.

- Najava ide preko MIP-a, ne preko institucija Republike Srpske. U najavi nigdje ne piše šta on nosi i šta će uraditi nego samo "posjeta". Srpska čak nije ni obezbijedila pratnju nego to radi državni nivo, a naše MUP jeste po dubini obezbjeđivalo kao što ima obavezu prema drugim državnicima - rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, poručio je da kada je riječ o stranim državnicima, to radi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i DKP.

- MUP je samo djelovalo u okviru ove organizacije koja je najavljena od grupe građana i udruženja da samo posjete spomen obilježje i mezarje u Doboju koje se radi nekoliko godina. Sve drugo je samoinicijativa predsjednika Republike Hrvatske - pojasnio je Karan.

Dakle, iako je obezbjeđivala polaganje vijenaca, policija Srpske nije bila nadležna da prati Milanovićevo kretanje, niti njegov odlazak iz Dervente u Brod. U Brodu je Milanović, na ručku u katoličkoj župi viđen sa načelnikom Broda, SDS-ovim Zoranom Vidićem. Zbog toga je Vidić u javnosti bio kritikovan, pa i od vrha stranke. Danas Vidić sa konferencije za novinare šalje izvinjenje i kaže da se sa Milanovićem našao za istim stolom u katoličkoj župi, gdje su obojica bili pozvani kao gosti.

- Na tom ručku se pojavio odnosno navratio je i predsejdnik Hrvatske, ja iz pristojnosti boravka tamo i komunikacije sa ljudima nisam ni imao priliku da listam neke portale i medije na telefonu, uopšte nisam znao šta se dešava – rez- Moje izvinjenje što sam se uopšte doveo u takvu situaciju da iko može da pomisli da sam imao loše namjere - poručio je Zoran Vidić, načelnik opštine Brod.

Iako je vrh stranke najavljivao da će Vidić snositi odgovornost, danas su im ponovo krivi novinari, pa su tako raspravljali kakav je uticaj u javnosti izazavla medijska prezentacija događaja. Tako su Vidiću progledali kroz prste, a na udaru se našao Siniša Karan koji je u vrijeme Milanovićeve posjete bio u Banjaluci.