latinica  ћирилица
28/03/2023 |  18:28 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Zašto je SDS-u važniji američki ambasador od republičkih institucija? (VIDEO)

Ne obazirući se što je zbog antidejtonskog djelovanja Vlada usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim ambasadorima u BiH i njihovim osobljem, načelnik Istočne Ilidže Marinko Božoviće je ugostio američkog ambasadora. Sastanak je navodno ranije ugovoren, ali Božović se ne krije iza toga i otvoreno kaže da nije saglasan sa stavom Vlade.
Majkl Marfi i Marinko Božović - Foto: SRNA
Majkl Marfi i Marinko BožovićFoto: SRNA

Znači li to da je SDS-u važniji američki ambasador nego republičke institucije?

Nije Božoviću jasna informacija, uslijedila zbog Marfijevog uplitanja u suštinsko pitanje opstanka Republike Srpske, a to je njena imovina?! Ili je, pak, Božović, zajedno sa SDS-om dužan podanik, koji nije u prilici odbiti, navodno ranije ugovoren sastanak, pita vlast Republike Srpske. Božović kaže da je spreman na kritike iz vlasti.

- Smatram da mi nemamo luksuz da ne razgovaramo, a ingormacija koja je objavljena da se nastavlja saradnja sa SAD i Velikom Britanijom, a prekida sa njihovim ambasadama je za mene apsolutno neprihvatljiva - neracionalna - smatra Božović.

Od racionalnog Božovića ni slova o navodnim velikim zajedničkim projektima sa amerikancima. A Marfi je došao, kako je i sam rekao, da vidi kako može pomoći stanovništvu Istočne Ilidže, jer im je, kaže predsjednik Srpske, voljom građana, propao plan svrgavanja vlasti. Zahvaljujući volji građana, navodi, propao je i američko – britanski plan otimačine, koju Marfi i njegovo osoblje provode antiustavnim uticajem na pravosuđe. Milorad Dodik kaže da Srpska poštuje američki narod i državu, ali da se mešetarenju Marfija i inih treba odlučno suprostaviti.

- Potrčao je juče, bio sa načelnikom opštine. Јa nemam ništa protiv, neka sarađuje, ali takvi izdajnici, koji ne poštuju odluke Vlade Srpske i to svakako govori o čemu se radi. Njemu je bio potreban bilo ko iz Srpske juče da se uslika s njim, pa je našao Božovića. A oni upravljaju sa SDS on, očigledno da bi poslao u Vašington sliku da on s nekim sarađuje - istaako je Dodik.

Dok vlast u Republici Srpskoj, kao i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama povlače crvenu liniju, preko koje se ne smije preći, ni po cjenu izolacije, Božović snishodljivo dočekuje i daruje Majkla Marfija, kažu u vladajućoj koaliciji.

- Pozicija ili opozicija, načelnici ili gradonačelnici, dužni su i treba da poštuju ono što donnose institucije, Vlada i NSRS - istakao je poslanik NPS u NSRS Dragan Galić.

Srpski delegat u Domu naroda BiH Snježana Novaković Bursać istakla je da cilj posjete Marfija Božoviću da se devalvira odluka Vlade Republike Srpske.

- I da se devalvira zvanična politika njenih institucija-. Trebalo je američki ambasador brže bolje s nekim da se sastane da pokaže da je moguće naći aktere koji neće podržati jedinstvo Srpske - dodala je Novaković Bursać.

Dilema, kako sarađivati sa SAD i Velikom Britanijom, a ne i sa njihovim ambasadama postojala je i kod Želimira Neškovića, srpskog delegata iz SDS-a u Domu naroda BiH, ali je kaže otklonio u razgovoru sa svojim kolegama.

- Јa sam legalista i poštovaću odluku Vlade Srpske. Koliko znam o ovom događaju, ja sam informisan da su se mnogo ranije dogovoreni ti sastanci - rekao je Nešković.

O pitanju imovine, očito da ni Božovićeve stranačke kolege nemaju jednako mišljenje, jer nemaju namjeru da se po svaku cijenu viđaju sa onima koji ne žele dobro Republici Srpskoj.