latinica  ћирилица
28/03/2023 |  20:19 ⇒ 20:22 | Autor: SRNA

Linta: Osuda skrnavljenja pravoslavnog hrama u Stocu

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je nadležne organe u FBiH da u najkraćem roku otkriju počinioce skrnavljenje Sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, a međunarodnu zajednicu da zaštiti pravoslavne hramove i malobrojne Srbe.
Miodrag Linta - Foto: RTRS
Miodrag LintaFoto: RTRS

Uz najoštriju osudu skrnavljenja Sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, Linta smatra da su minimalne šanse da odgovorni budu privedeni pravdi i adekvatno kažnjeni, uzimajući u obzir činjenicu da se to nije desilo u prethodnim slučajevima.

Linta je istakao da ovaj vandalski čin jeste jedan u nizu napada na pravoslavne hramove u FBiH, te podsjetio da je Hram Vaznesenja Gospodnjeg u selu Lipa kod Bihaća oskrnavljen tri puta, dok je Saborni hram Svete Trojice u Mostaru opljačkan čak 10 puta tokom prošle godine.

- Potpuno je jasno da je cilj čestih napada na pravoslavne hramove u FBiH da kod malobrojnih Srba izazovu dodatni strah, neizvjesnost i uznemirenost i da im se pošalje zlokobna poruka da za njih nema života na ognjištima - rekao je Linta.

Linta apeluje da predstavnici međunarodne zajednice u BiH jasno osude ove izlive netrpeljivosti i zaštite pravoslavne hramove i malobrojne Srbe u FBiH, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Nepozati počinilac oskrnavio je Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata, izjavio je Srni u nedjelju, 26. marta, sveštenik Dejan Grčić, dodajući da je ovo ružna poruka za Srbe u ovom gradu da njihova imovina nije sigurna. /