latinica  ћирилица
28/03/2023 |  21:07 ⇒ 21:54 | Autor: SRNA

Aulić: Trivićeva prvo da se informiše, pa tek onda da postavi besmisleno pitanje

Savjetnik srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Saša Aulić izjavio je Srni da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nije boravio u Republici Srpskoj i BiH na poziv Predsjedništva BiH niti je tom prilikom posjetio Predsjedništvo.
Saša Aulić - Foto: RTRS
Saša AulićFoto: RTRS

- Svi oni koji zlonamjernim optužbama svjesno dezinformišu javnost, morali bi da znaju barem osnovne procedure koje se tiču posjeta stranih zvaničnika. To se posebno odnosi na Јelenu Trivić koja je pretendovala na najvišu javnu funkciju, što je obavezuje da se prvo informiše prije nego što postavi besmisleno pitanje - poručio je Aulić.

On je istakao da se najave vezane za dolazak stranih zvaničnika u BiH upućuju od strane njihovih nadležnih službi Ministarstvu spoljnih poslova u Savjetu ministara, koje dalje postupa u skladu sa svojim nadležnostima, a ne Predsjedništvu BiH.

Prema tome, dodao je on, niti je srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović bila upoznata sa posjetom i njenim povodom niti ima formalnu nadležnost da bilo kome dozvoli ili zabrani boravak na teritoriji BiH.

On je istakao da, bez elementarnog znanja o nadležnostima i procedurama, sve se svodi na političko profiterstvo i pokušaj lešinarenja na temi koja je opravdano uznemirila cjelokupnu javnost u Republici Srpskoj.

- Srpski član Predsjedništva je jasno izrazila mišljenje o pomenutoj posjeti i njenom povodu, istakavši da za Republiku Srpsku to predstavlja uvredu i provokaciju koja ne dopinosi pomirenju i unapređenju dobrosusjedskih odnosa - rekao je Aulić.

Trivićeva je u svojoj objavi na Fejsbuku postavila pitanje zašto je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović dozvolila posjetu Milanovića Derventi iako je morala biti upoznata sa razlozima posjete.