latinica  ћирилица
28/03/2023 |  21:36 ⇒ 29/03/2023 | 07:41 | Autor: RTRS

Nastavak Druge redovne sjednice NSRS u srijedu

Druga redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u srijedu, 29. marta, objavljeno je na zvaničnoj stranici NSRS.
NSRS - sjednica  (Foto: www.narodnaskupstinars.net) -
NSRS - sjednica (Foto: www.narodnaskupstinars.net)

Nastavak sjednice zakazan je u 10.00 časova.

Poslanici će raspravljati o Izvještajima Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske, i to o Izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za period 1. 1 – 31. 12. 2021. godine i Godišnjem revizorskom izvještaju za 2022. godinu.

Narodni poslanici su u utorak uveče obavili raspravu o Izvještaju o radu i poslovanju Garantnog fonda Republike Srpske a. d. Banjaluka za 2021. godinu, kao i o Posebnom izvještaju Ombudsmana za djecu - Pravo djeteta koje se nalazi u stanju socijalne potrebe na smještaj u ustanovu.

Prethodno je obavljena rasprava o Izvještaju o radu Pravobranilaštva Republike Srpske 1. 1. 2021 – 31. 12. 2021. godine.

U Izvještaju o radu Pravobranilaštva Republike Srpske za 2021. godinu se navodi da je u izvještajnom periodu završeno 1.160 predmeta, vrijednosti 87,4 miliona KM.

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica rekao je u NSRS da je od ovog broja spor dobijen u 488 predmeta, čija je vrijednost 64,7 miliona KM.

Narodni poslanici su obavili raspravu o Prijedlogu budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2023. godinu, kao i o Izvještaju o radu Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2021. godinu.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske analizirala je primjenu i sprovođenje podzakonskih akata, te istakla potrebu za izradu novih u sektoru električne energije, navodi se u ovom izvještaju.

- Aktivnosti Regulatorne komisije su bile usmjerene ka izradi većeg broja podzakonskih akata iz sektora električne energije s ciljem što bolje pripreme za primjenu zakona o električnoj energiji - navodi se u ovom izvještaju.

Prethodno je obavljena rasprava o Izvještajima Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske: Izvještaju o stanju na tržištu hartija od vrijednosti za 2021. godinu, Izvještaju o radu za 2021. godinu i Izvještaju o finansijskom poslovanju za period 1. 1 – 31. 12. 2021. godine.

U Izvještajima Komisije za hartije od vrijednosti navedeno je da se poslovanje učesnika na tržištu hartija od vrijednosti odvijalo u vanrednim okolnostima uzrokovanim negativnim posljedicama virusa korona.

Navodi se da je na primarnom tržištu putem emisija hartija od vrijednosti prikupljen značajno veći iznos novčanih sredstava u odnosu na isti period 2020. godine, dok je na sekundarnom tržištu zabilježen pad ukupnog prometa kao posljedica smanjene javne ponude obveznica i trezorskih zapisa.

Istaknuto je da je povećano učešće redovnog prometa u ukupno ostvarenom prometu sa 16,4 odsto na 28,9 odsto, te povećanje učešća vlasničkih hartija od vrijednosti sa 15,3 odsto na 26,6 odsto.

U izveštajnom periodu zabilježeno je smanjenje učešća dužničkih hartija od vrijednosti sa 84,7 odsto na 73,4 odsto, te povećanje ukupne tržišne kapitalizacije svih hartija od vrijednosti 3,4 odsto.

Preostale tačke dnevnog reda Druge redovne sjednice su Izvještaj o radu Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske za 2021. godinu, Izvještaj o radu Komisije za žalbe za period 1. 1 – 31. 12. 2021. godine.

Na dnevnom redu biće i Informacija o obavezama koje za BiH i Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2022. godine, izbor potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, te izbor i imenovanje.