latinica  ћирилица
29/03/2023 |  08:25 ⇒ 10:22 | Autor: RTRS

Aleksić: NATO da odgovara za korišćenje osiromašenog uranijuma; Poziv građanima iz Srpske i FBiH (VIDEO)

Advokat Srđan Aleksić iz Niša, koji u Srbiji godinama pomaže žrtvama NATO u podizanju tužbi protiv Alijanse za štetu počinjenu u bombardovanju Srbije i SR Јugoslavije, rekao je da se 3.500 ljudi do sada obratilo njegovoj kancelariji u vezi zastupanja.
Srđan Aleksić - Foto: SRNA
Srđan AleksićFoto: SRNA

Aleksić je za RTRS rekao da je spreman da zastupa sve pacijente iz Republike Srpske i FBiH čije biopsije potvrđuju da je njihova bolest posljedica djelovanja osiromašenog uranijuma korišćenog u NATO bombardovanju 1995. godine, pozvavši ih da se jave njegovoj advokatskoj kancelariji.

Aleksić je pojasnio da je jedini uslov da imaju analizu koja potvrđuje da je kancer posljedica osiromašenog uranijuma.

Dodao je da je važno da se ne polazi od toga da su svi koji imaju kancer oboljeli zbog djelovanja osiromašenog uranijuma i da je zato mnogo bitna analiza kojom se vidi prisustvo teših metala i osiromašenog uranijuma u krvi.

Zagađeni su vazduh i voda, kaže Aleksić, dodajući da je sve veći broj oboljelih od kancera, a sterilitet visok, te da se sve češće javljaju autoimune bolesti.

Aleksić je rekao da je NATO upotrijebio 15 tona osiromašenog uranijuma na Kosovu i Metohiji i dvije tone na jugu Srbije.

- Nanijeli su štetu našem narodu u Srbiji, a i u Republici Srpskoj i zbog toga treba da odgovaraju - poručio je Aleksić.